Kommentar

Mange bomturer for Frp

Bompengeopprørerne i Frp har resignert, skriver Dagsavisens Arne Strand.

Et ofte brukt uttrykk i politikken er «opp som en løve og ned som en skinnfell». Aldri har det passet bedre enn på Frp akkurat nå. Rabaldermøtet om bompenger i landsstyret for et par uker siden skapte krisestemning i Regjeringen Solberg. Frp sendte med sine tøffe bompengekrav en torpedo mot regjeringsplattformen. Venstre ble voldsomt provosert. Det virket utad som om firepartiregjeringens liv sto på spill.

Opptakten til landsstyremøtet var dramatisk. Elendige lokale meningsmålinger for Frp og oppsiktsvekkende gode målinger for det nye anti-bompengepartiet (FNB), utløste full panikk i Frps rekker. Fylkesledere nærmest forlangte at Frp måtte gå ut av regjeringen hvis ikke regjeringen gikk med på å forkaste sin egen bompengepolitikk. I kulissene vaket Carl I. Hagen som hadde kuppet landsmøtet, og fått vedtatt at regjeringen skulle bruke 100 milliarder oljekroner på å fjerne bomringer.

Spenningen i regjeringskretser var elektrisk. Statsministeren blandet seg opp i Stortingets forretningsorden slik at behandlingen av et stort motorveiprosjekt med bompengefinansiering, ble flyttet for at det ikke skulle kollidere med bompengemøtet i Frp. Det hadde skapt enda mer rabalder i landsstyret, som hadde sitt møte i partihovedkvarteret på Karl Johans gate, hvis stortingsgruppa tvers over gata hadde stemt for nye bompenger.

Etter landsstyremøtet innledet regjeringspartiene forhandlinger om Frps bompengekrav. Frp hadde selv skapt en forventning om at det skulle foreligge et resultat før behandlingen i Stortinget onsdag om tre nye motorveiprosjekter med bompenger. Det skjedde ikke. Onsdag stemte Frp for 15 nye milliarder kroner i bompenger i tre motorveiprosjekter. Bompengeopprøret i Frp er slått ned. Opprørerne har resignert. De kommer ingen vei i regjeringen. Venstre, KrF og Høyre har senket bommen. Det sier alt at «opprørsgeneral» Carl I. Hagen ikke var til stede i salen da Stortinget onsdag vedtok den nye svært omfattende bompengepakka. Det hele framstår som enda et Frp-spill for galleriet. Anti-bompengepartiet FNB kan le hele veien til valglokalet.

Regjeringssamarbeidet er dermed reddet for denne gangen. Men saker som dette sliter voldsomt på samholdet. Venstre benyttet bompengestriden i regjeringen til å foreslå nye forhandlinger om asylforliket. Det er mulig Frp kan gå med på forhandlinger. Men ikke for å løse opp lovverket slik Venstre vil. Frp vil eventuelt forhandle for å stramme til. Frp har i alle sine regjeringsår spilt høyt på dobbeltkommunikasjon og politisk dobbeltspill. Partiet har hatt en politikk i regjeringen og en annen politikk utenfor regjeringen. Det har særlig kommet til uttrykk i asylpolitikken og bompengepolitikken. Frp har snakket mot og stemt for i Stortinget.

Med sin dobbeltkommunikasjon har Frp forsøkt å skjule at partiets bompengepolitikk har vært en seks år lang nedtur. Partiet lovet før valget i 2013 å avskaffe bompenger hvis det kom i regjering. Frp kom ikke bare med i regjeringen. Partiet har i alle år hatt de to hovedansvarlige for bompengene; samferdselsministeren og finansministeren. I disse årene har antallet bomstasjoner steget fra 170 i 2013 til 245 i 2018. Nye bomstasjoner står i kø. Et klarere løftebrudd til sine velgere har neppe et norsk parti stått bak. Frp har forsøkt med flere utspill for å komme på offensiven. Finanspolitisk hovedtalsperson Sivert Bjørnstad har for eksempel foreslått å pålegge elbilene moms fra neste år, til tross for at det er spikret i regjeringsplattformen av denne fordelen for elbilene skal vare ut stortingsperioden. Pengene fra moms på elbiler – 7 milliarder – vil han bruke på å kutte i bompengene. Bjørnstad legger ikke skjul på at forslaget er et forsøk på stagge bompengemotstanderne. Forslaget er bryskt avvist av Venstre og Høyre. Det får være grenser for populisme selv i et bompengevalgår.

Fremskrittspartiet har i løpet av sine seks år som regjeringsparti mistet eierskapet til bompengesaken til den nye protestbevegelsen. FNB vokser vilt med velgere stjålet fra Frp. Andre partier taper også velgere til anti-bompengebevegelsen. Men det er ingen som reagerer så panisk og uansvarlig som Frp.

Mer fra Dagsavisen