Lars Lagerbäck har et lekkasjeproblem, ikke medieproblem

Lars Lagerbäck plages åpenbart av lekkasjene av interne forhold i landslaget til mediene. Det er fotballandslagets problem, ikke medienes.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): «Vi har lagt Sørloth-saken bak oss og har ikke ytterligere kommentarer om den», var det innledende budskapet da Lars Lagerbäck presenterte årets siste landslagstropp med Alexander Sørloth blant de utvalgte mandag. Resten av møtet handlet om Sørloth-saken.

Og da gikk Lagerbäck overraskende langt i å kalle sine egne spillere «amatører», de som lekker informasjon til mediene om ting de er blitt enige om å holde internt. Det gjelder både laguttak og innhold fra interne møter. Lekkasjene til TV 2 og VG irriterer svensken grenseløst selv om han utad prøver å holde maska og svarer utdypende på spørsmålene. På spørsmål fra undertegnede bekreftet han at han ikke hadde hatt tilsvarende problemer som landslagssjef i Sverige og Island.

Les også: Lagerbäcks svar: - De er ikke profesjonelle

Han angrep også VGs dekning for å være spekulativ. «Dere har gjort en veldig bevisst vinkling og tolkning av dette her som ikke stemmer med min virkelighet", sa Lagerbäck på spørsmål fra VG. Men han ville ikke si at VGs dekning inneholdt feil. Da er vi tilbake til utgangspunktet. Landslagsmiljøet lekker, det går ut over det indre samholdet og det vil mediene skrive og snakke om når det er naturlig. Ikke minst vet landslagets mediesjef, Svein Graff, hvordan dette fungerer med sin bakgrunn fra NRK og TV2.

Derfor er dette den mest alvorlige lojalitetskonflikten Lagerbäck har opplevd med noe landslag. Han hadde mye å rydde opp i med konfliktene rundt Zlatan Ibrahimovic og Fredrik Ljungberg i det svenske landslaget på 2000-tallet, men det var enkeltepisoder som ble løst. De interne lekkasjene fra den norske troppen er åpenbart ikke løst.

Egil "Drillo" Olsen og Åge Hareide hadde sine feider med mediene, men det skyldtes mer deres personlighet enn reelle konflikter internt. Olsen kunne boikotte journalister tidlig i sin karriere hvis han mislikte oppslag og mente seg feilsitert, Hareide holdt justisen internt, men kunne være frisk mot mediene: "Enten er dere med oss eller mot oss".

Da undertegnede spurte han om han anså dette som et medieskapt problem mer enn et reelt problem, var første del av svaret: "En god fråga". For hans egen irritasjon over vinklingene reduserer ikke alvoret i landslagets utfordring der visjonen og slagordet er "Sterkere sammen".

Lagerbäck må stålsette seg for nye spørsmål om dette når troppen samles om en uke. Først til en meningsløs privatkamp mot Israel på Ullevaal, deretter de to avgjørende bortekampene i nasjonsligaen mot Romania og Østerrike. Han sa det aldri har vært noe tema å utelate Sørloth fra troppen.

Men hvem kommer med neste laguttak først?