Langrenn i nytt klima

Fotball er for lengst blitt helårsidrett over hele verden. Også i Norge. Det originale hos oss er at langrenn er blitt det samme.

Så i kveld er det fullt kjør i Holmenkollen på rulleski der mange av verdens beste aktører stiller opp. Og før det: Kombinert hopprenn i Midtstubakken.

Publikum inviteres gratis inn for å få en status på hvordan blant andre Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo ser ut et halvt år før den virkelige sesongen begynner.

Langrenn har en unik status i Norge. Det er gammelt nytt. Derfor sender NRK direkte på sin hovedkanal i kveld, mens VM-kampen i fotball mellom Sverige og USA ruller i gang på NRK2. Det blir nok klart flest seere på NRK1.

Rulleski er formelt etablert som en egen idrett. Den har til og med sin egen verdenscup. Årets renn går Beijing, Madona (Latvia), Khanty-Mansijsk (Russland), med avslutningshelg i Trento i Italia i høst.

Men sporten er kun definert som trening for våre beste utøvere, derfor ber Norges Skiforbund utøvere melde seg (!), hvis de kan tenke seg å representere Norge i verdenscupen på rulleski. Det er ikke bare å rekke opp hånda, man må ha prestert i definerte uttakingsrenn. Holmenkollen i kveld er ett av dem.

Men for Therese Johaug er dette bare et avbrekk fra en ellers monoton treningshverdag. Denne sesongen er det ingen mesterskap i langrenn, den handler primært om verdenscupen og Tour de Ski, før VM i Oberstdorf (2021) og OL i Beijing (2022) er de neste mesterskapene hun styrer inn mot.

For rulleski er ikke langrenn. Vi mangler snøen. Og smurningen. Og kulda. Men når klimakrisen er total ser vi altså hvordan den nye sporten vil arte seg. Huff!