Lagerbäck ber om større realisme rundt landslaget. Solbakken må vente

Lars Lagerbäck er like motivert for å være norsk landslagssjef og lørdagens nyhet om at Ståle Solbakken er ferdig i København, endrer ingenting.

Kommentar

Den 72 år ganle svensken hadde forberedt seg grundig da han møtte mediene på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag. Han visste selvfølgelig at spørsmålene ville komme etter at Ståle Solbakken ble avsatt som trener i FC København lørdag morgen.

Ståle Solbakken har i årevis vært lansert som Norges nye landslagssjef. Han har til og med fått jobben tidligere, men trukket seg. Og Lars Lagerbäck pekte til og med på Solbakken da han selv ble ansatt. Men nå vil Lagerbäck fullføre det prosjektet han er midt i, uavhengig av at Norge ikke kom til EM-sluttspillet.

Derfor inviterte han nærmest til et seminar om norsk landslagsfotball. Og gjentok sin gamle kjepphest om hvor viktig rutine er i et landslag. Han pekte på at 18 av Serbias 23 spillere spilte i Europas topp 5-ligaer og hadde vært der i flere år. Slik erfaring har Norge ingen av. Og at Norges såkalte stjerner, blant dem Erling Braut Haaland, spiller i klubblag som dominerer sine kamper.

Lagerbäck ba om større realisme rundt landslaget. Gode resultater til enkeltspillere var med på å bygge luftslott. Kanskje også de gode resultatene mlot svakere nasjoner i 2018 og 2019. Men han var klar på at Norge likevel skulle være med og kjempe om sluttspillplasser. Og han var tydeligvis provosert av kritikken mot hans egen kampledelse underveis.

– Vi er svært godt forberedt. Vi har alltid en plan A, B og C. Det er uhyre sjelden vi gjør bytter i pausen, sa han om kritikken som kom etter Serbiakampen. At Egil «Drillo» Olsen pekte på Ståle Solbakken som ny landslagssjef hvis høstens Nations League-kamper går dårlig, hadde han ingen problemer med å forstå. Olsen sa det som mediemann og det måtte han få lov til. Kanskje Lagerbäck peker på samme løsning selv?

Grunnen til at Lagerbäck tok denne forelesningen er at han ønsker større bevissthet rundt landslaget og at det uansett ikke blir noe skifte nå. Det var seieren i Nations League som faktisk ga Norge denne ekstra-muligheten til å kvalifisere seg til EM. Det samme kan skje til VM. Derfor er søndagens kamp mot Romania viktig selv om det norske folk oppfatter den som et gedigent antiklimaks. Og derfor hadde han «hevet rösten» i møte med spillerne etter tapet for Serbia. Nå handlet det om å være profesjonell og holde fokus.

Hvis Norge vinner høstens kamper i nasjonsligaen fortsetter Lars Lagerbäck inn i neste års VM-kvalifisering. Hvis Norge snubler, kan han trekke seg på dagen. Vi tar det for gitt at Norges Fotballforbund i det minste innleder en dialog med Ståle Solbakken. For Lars Lagerbäcks siste innrømmelse er også en sannhet i beinhard industri: I denne bransjen overlever man kun på resultater.

PS. Norge - Romania har kampstart 18.00 søndag.