Kritisk i Sverige

Situasjonen for den svenske regjeringen er alvorlig.

Statsminister Stefan Löfven sliter på tre fronter: Regjeringen har ikke ordentlig flertall bak seg i Riksdagen. Socialdemokraterna gjør det svært dårlig på meningsmålingene.

I tillegg faller Stefan Löfvens personlige popularitet. Innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) er hovedproblemet.

Den svenske regjeringen var denne uka nær ved å bli felt av Vänsterpartiet. Begeret var fullt for SVs svenske søsterparti.

Vänstern vil ikke lenger være passivt støtteparti uten innflytelse på regjeringens politikk. Regjeringskrise ble unngått ved å gi Vänstern visse innrømmelser.

Spørsmålet gjaldt privatisering av arbeidsformidlingen. Dette er en sak som de to partiene på høyresiden egentlig er for – men stemte mot for å ramme statsminister Löfven.

Det er solid borgerlig flertall i Riksdagen, men samtidig er det relativt bred enighet om å holde Sverigedemokraterna unna makt.

Dette er bakgrunnen for at Stefan Löfven klarte å hestehandle Centerpartiet og Liberalerna over på sin side. Den borgerlige alliansen sprakk, og nå er det bare Moderaterna og SD tilbake, nærmest i tospann, på den siden.

Löfven leder en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Skåret i gleden var at mye sosialdemokratisk politikk måtte settes på stallen for å få ryggdekning av Centern og Liberalerna. Utfordringen for Löfven er at han ikke kan ta støtten fra Vänstern for gitt. Regjeringens to støttepartier har samtidig satt en stopper for å ha et femte hjul på vogna. Dette synes uholdbart for Löfven.

Sosserna pustes samtidig i ryggen av SD. Partiene ligger jevnstore på rundt 20 prosent i målingene.

Mer enn hvert fjerde LO-medlem støtter også SD. Löfven har i tillegg falt seks prosentenheter i personlig popularitet. Mye av årsaken er manglende fingerspissfølelse i omtalen av gjengkriminaliteten i Malmö.

LO-leder Karl-Petter Thorwaldsson innrømmer å ha fokusert for mye på SDs nynazistiske fortid framfor å klistre partiet til Moderaterna. Det er en analyse som i etterpåklokskapens lys har mye for seg. Nå gjelder det å se framover. De godt etablerte svenske partiene bør ta SD på alvor, ikke behandle partiet som spedalsk.

Her kan vi trekke en viss parallell til Norge, hvor Erna Solberg trakk Frp inn i varmen og gjorde partiet medansvarlig, på godt og vondt.

Löfven & co har nå to muligheter: Det mest nærliggende er å få Centern og Liberalerna til å forstå at Vänsterpartiet må tas seriøst og gis innflytelse. Alternativet er at Löfven kaster kortene og overlater styringen til de borgerlige partiene, SD medregnet.

Denne løsningen vil gi Socialdemokraterna etterlengtet mulighet til å blankpusse egen politikk. Da kan det skapes grunnlag for sosialdemokratisk vekst og maktpolitisk revansj.