Krise i dialogen med supporterne

KOMMENTAR: Hva skal være lov på norske fotballtribuner? Nå er det mildt sagt full forvirring.

Dialogen mellom norske fotballsupportere og Norges Fotballforbund har gått i stå. Mens norsk fotball opplever publikumssvikt er vårt inntrykk at supporterne gjør et ærlig forsøk på å få til konstruktive løsninger. Men partene snakker forbi hverandre. Og forvirringen er stor.

Det kom veldig til syne under en tv-debatt mellom NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn og tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse, Bjørnar Posse Sandboe (Stabæk) på Eurosport denne uka. Det var ikke engang mulig å bli enige om en konklusjon fra et møte de begge hadde vært på.

Striden handler om bruk av pyroteknikk, såkalt blussing, fra tribuneplass under kamper. Hvor farlig og hvor skadelig er det? «Vi har ikke fagmyndighet på pyroteknikk», sa Nils Fisketjønn og det har han jo sannsynligvis rett i. Det er brannvernmyndigheter som kan uttale seg om slikt. Mandag kom det en pressemelding fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som minnet om at blussing har vært forbudt siden 2002 ... Det var nytt også for NFF.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det alle parter er enige om er at sikkerheten kommer først. Så handler det om hva man skal kunne tillate før det blir usikkert. I dag er det forbudt med blussing på tribunene, men ifølge NFF lov med en organisert seanse i forbindelse med innmarsjen. I Sverige, Tyskland og en rekke andre land er det mye mer liberalt. Og påviste skader er få.

Norsk Supporterallianse har kommet opp med en rekke forslag det bør være mulig å prøve ut. De beskylder Norges Fotballforbund for trenering og bevisst feilinformasjon, blant annet på de årlige kontaktmøtene de har. Sannsynligvis må det nye folk inn i dialogen.

Les også: Lar blussene brenne ut

NFF har en ganske synlig sikkerhetssjef, Geir Ellefsen, tidligere politimann, som tar jobben sin på alvor. TV-bildene av ham med veivende armer på Åråsen i kampen LSK-VIF var ganske forklarende på kaoset som råder. Han ville åpenbart stoppe kampen. Men det er ikke hans mandat. Det er  dommerens oppgave etter å ha konferert med blant andre sikkerhetssjefen.

Kampen på Åråsen tente bokstavelig talt en lunte og det tok fyr i de andre klubbene. Sist helg var det blussing på en rekke arenaer som en reaksjon mot NFFs håndtering. Norske supportere ønsker god stemning, ikke brannstifting.

Vi sitter ikke med fasiten. Men spill med ærlige og åpne kort i det minste. Før det smeller igjen.

Les også: Svenske casuals skal ha bidratt til bråket i kaoskampen på Åråsen