Kortsperre

Denne uka fikk jeg en urovekkende tekstmelding.

Av Hanne Mauno, journalist i Dagsavisen

 

Den var fra banken min. «Ditt kredittkort er forsøkt brukt i Italia», sto det. Oi! Pulsen steg. Hadde kortet mitt blitt stjålet? Lynraskt sjekket jeg veska, men kortet lå pent på plass. Jeg roet meg nok til å lese neste setning i meldingen: «Kjøpet kunne ikke gjennomføres fordi du har satt regionsperre».

Opptatt av finansiell sikkerhet som jeg er, har jeg via nettbanken satt regionsperre på absolutt alle land i verden – bortsett fra Norge, da. Jeg har derfor blokkert Italia også, sammen med resten av Europa, slik at ingen uvedkommende skal kunne stjele pengene mine der. Men: Hvem var det som prøvde å bruke kortet mitt i Italia?

Det tok en stund før jeg kom på det. Jeg har jo inne en sommerferie-booking på et hotell i Italia. Det var sikkert hotellet mitt der, som nå fortvilet forsøkte å reservere et depositumsbeløp. Dette viste seg å stemme. Etter utveksling av et par mailer på dårlig engelsk (der min var verst), var misforståelsen oppklart. Det var min egen regionsperre som var problemet. Så jeg opphevet sperren for Europa, lot hotellet trekke fra et beløp – før jeg sperret igjen.

Som du skjønner: Safety first. Men jeg innser jo at min beinharde regionsperre-profil lager helt unødvendige småproblemer i hverdagen. Som i fjor sommer, da vi hadde en dags mellomlanding i Helsinki. Vi spaserte i byen og jeg stakk innom en kiosk for å kjøpe is til familien. Så ville jeg betale. Men kortet mitt ble avvist! Jeg skjønte ingenting. Helt til jeg fikk en urovekkende tekstmelding fra banken min: «Ditt kredittkort er forsøkt brukt i Finland».

Likevel, jeg holder fast ved at regionsperre er en god idé. Faktisk syns jeg regionsperre-konseptet burde utvides til andre områder. Ta finansminister Siv Jensen. Hun har åpenbart fått utdelt et slags gullkort til oljefondet. («Oljefond-kortet», heter det sikkert). Nå sist under revidert nasjonalbudsjett brukte finansministeren oljefondkortet til å hente ut 7 milliarder mer enn det som ble vedtatt i statsbudsjettet før jul (der hun også la på noen ekstramilliarder). Slik blir det når fire regjeringspartier vil ha penger til sine hjertesaker. Her tenker nok statsminister Erna Solberg som mange av oss foreldre: «Jeg vet at jeg ikke burde gi ungene mer penger. De fikk jo så mye til jul. Jeg vet at det er mot mine prinsipper og at jeg må sette en grense. Men ungene blir jo så sure, og det orker jeg ikke».

Det er her jeg mener vi skattebetalere burde innføre en regionsperre på finansministerens oljefondkort. For dette er faktisk våre penger, og våre barn og barnebarns pensjon. Derfor, hver gang finansminister Siv Jensen får lyst til å strø om seg med flere oljemilliarder, vil oljefondkortet hennes bli avvist. Og vi skattebetalere vil få en urovekkende, men nyttig tekstmelding: «Ditt oljefondkort er forsøkt brukt i Norge».