Kaotisk på begge sider

Den lange valgkampen fram mot 2021 har tatt en ny vending.

Fremskrittspartiets regjerings-exit har gitt et mer åpent felt. Opposisjonen leder riktignok klart, men et fristilt Frp blir en stor usikkerhetsfaktor.

Vi vet at det blir en kamp mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, men hvem de vil ha med på laget i regjering er mer eller mindre uklart.

Den nye i situasjonen er at Erna Solberg ikke lenger kan true med kaos på rødgrønn side. Hun må slite med enda mer kaos på borgerlig side enn det Ap-lederen kan forvente i sin leir.

Les også: En skamløs partileder som vil snakke om flyktninger som et problem

Det ferske bakteppet er at Frp synes å ha tjent på å markere motstand mot å ta hjem den IS-siktede kvinnen fra Syria. Kraftig økt oppslutning og flere nye medlemmer er så langt resultatet.

Fremskrittspartiet går fram 5,9 prosentpoeng og får 14,6 prosent på den ferske målingen som Kantar TNS har utført for TV 2. Over 90 prosent av Frp-velgerne støtter partiets syn i denne saken.

Les også: Frp sikrer trolig ja til omstridt forslag og påfører KrF nederlag

Samtidig har Frp fått 300 nye medlemmer. Frp har tydeligvis truffet en politisk nerve.

På den annen side er det Senterpartiet som blør mest, skal vi tro TV 2-målingen. Sp går her tilbake 3,4 prosent og blir dermed knepent forbigått av Frp som tredje største parti.

Og så merker vi oss at KrF har krabbet over den magiske sperregrensen på fire prosent. Denne enkeltmålingen må selvsagt tas med flere klyper salt, men den gir et øyeblikksbilde som det er grunn til å reflektere over.

Frp har fått bekreftelsen partiet håpet på. Smilet er tilbake hos Frp-leder Siv Jensen.

Og Frp-strategene har fått vann på mølla. Vi må kunne forvente et enda mer populistisk Frp, spesielt dersom Sylvi Listhaug tar over ledertrøya.

Les også: Frp åpner opp for å skrote Viken

Det er ikke lenger opplagt at Frp blir med i en eventuell ny borgerlig regjering i 2021, snarere tvert om. Frp har historisk sett et potensial til å vokse, mens Senterpartiet ser ut til å ha nådd taket. Sp har de siste årene kapret velgere på begge sider av midtstreken i norsk politikk.

For de rødgrønne kan det bli skjebnesvangert dersom KrF og Venstre kommer over sperregrensen og Frp i tillegg forsyner seg grovt av «borgerlige» Sp-velgere.

Spørsmålet er hvem som smiler bredest etter valget i 2021. I dag har Jonas Gahr Støre god grunn til å smile i sitt lønnkammer. Men han skal ikke ta seieren for gitt.

Derfor bør Støre ikke vente for lenge med å kunngjøre hvilke partier han har som førstevalg som mulige partnere etter 2021. Han bør peke på SV og Senterpartiet.

Da vet velgerne hva som er alternativet til dagens borgerlige kaos. Og Erna Solberg vil miste det hun fram til i forrige uke trodde var et godt kort.