Jarle Aabø i grøfta

Det har pågått en skitten duell i Oslo. Jarle Aabø tapte.

«Ja til bilen» heter gruppa med snart 25.000 medlemmer som har flokket seg bak kriserådgiver Jarle Aabøs fane i kampen for bilen. Han har siden MDG kom inn i bystyret for fire år, drevet en utrettelig kamp mot det «grønne vanviddet». Med alle midler. Det har egentlig ikke vært noen grenser.

Snikfotografering. Løgner. Latterliggjøring. Smålighet. Karakteristikker. Daglig hets. Kommentarfelt som renner over av galle. Politikere skal tåle mye, men «Ja til bilens» herjing med Lan har vært langt utover det akseptable. Han går kanskje ikke ut over sin ytringsfrihet, kanskje heller ikke utover lovens rammer, slik noen hevder. Men han og hans biltilhengere har passert punktet for anstendighet. Daglig, intenst og aggressivt i flere år.

Det er mange legitime argumenter mot De grønne og Berg. Mot indre by-eliten, mot kommunalt finansierte utemøbler, mot sykkelfelt, mot stenging av veier. Det er lov å være uenig. Det er greit å mene at politikken hennes ødelegger Oslo. Men motstand pakket inn i søppel, er mest søppel.

Les tilsvaret fra Jarle Aabø her. 

Derfor var det kanskje ikke så rart at Lan Marie Berg, i seiersøyeblikkets ville rus, sa «vi elsker bomringen». Hun godtet seg. Nei, det var ikke så klokt. Som byråd har hun jo et ansvar for den offentlige tonen, men det er så lett å forstå hvorfor. Tenk, hver dag i årevis er hun blitt herset med, uten egentlig å ta til motmæle. Og så vinner hun på knockout. Og kanskje var dette en hilsen dedikert til Jarle Aabø. Et siste stikk i en kamp Aabø og hans heiagjeng har tapt med enorm margin. Mens de har ropt, har hun handlet.

Tilbake som vinner står Lan Marie Berg. Med dobbel oppslutning, mye sterkere grep om Oslo og status som byens mest populære politiker. På marken ligger Aabø.

Det må ha vært noen blytunge dager for «Ja til bilen»-anføreren etter valget. MDGs 15,3 prosent. De uendelige nyhetsoppslagene og -innslagene med Berg. Til og med Dagens Næringsliv har hatt lokalpolitikeren på sin forside et par ganger. Smilet hennes må gjøre så vondt for Aabø.

Torsdag raste Aabø mot NRK som kalte Berg «Oslos mest populære politiker» etter at hun hadde fått flest personstemmer. «Bullshit», skrev han på Facebook. «Skulle du noen gang ha lyst til å drite ut NRK? Del.» Det var hans oppfordring til sine følgere. Dette er personlig.

De grønne doblet seg på hans vakt. Berg er enda mektigere. Prosjektet hans har ikke lykkes. Han har skapt et grønt monster. Kanskje like greit å gi seg nå, Aabø? Du har tapt.