Ja til flere innbyttere

Fem innbyttere vil bare gjøre fotballen bedre.

Fotballen ruller igjen i England og med den en ny regel. Nå kan lagene benytte seg av fem innbyttere, mot tre tidligere.

Flere innbytere gir større harmoni i en spillergruppe der konkurransen er hard fra før. Flere får sjansen og mer spilletid. Det betyr at sutrekoppene som går ut og klager på å aldri få sjansen kan nå plutselig få nettop den muligheten de har mast om. De må bare gripe den. Dermed blir det også enklere for en manager å holde godt humør på feltet på treningene mellom kampene i det tette programmet.

Med flere bytter kan unge spillere få en mulighet der de tidligere kanskje bare var med laget til kamp og ikke engang fikk sitte på benken. For antallet spillere en klubb nå kan skrive opp på dommerkortet er også utvidet, fra sju til ni. Premier League følger etter andre ligaer når de innfører fem bytter. I Bundesliga har de allerede fem bytter og i Spania blir regelen innført neste sesong.

Les også: Premier League starter igjen – der fotballen er best, på TV

Regelendringen gir også bedre fotball og flere muligheter for en manager. Må laget opp og få et mål? Inn med flere spisser? Leder bunnlaget over favoritten og må parkere bussen? Inn med to midtstoppere til og da muligens enveiskjøring. Det kan bli noen elleville kamper ut av dette. Nå er ikke jeg en som pleier å applaudere så mange regelendringer i fotball. Men fotball er et lagspill og jo flere som får bidra på en meningsfull måte, jo bedre.

Flere innbyttere er samtidig en liten gavepakke til de største og beste klubbene. Det er jo gjerne de som har de bredeste stallene og ofte de beste benkene. Regelen blir innført allerede nå for å redusere risikoen for skader nå som kampene kommer tett i tett etter koronapausen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

La oss se for oss at fotball en gang i fremtiden tillater at man kan bytte så mange spillere man vil, ut og inn, så ofte man vil. Det vil endre selve spillet ganske betraktelig. Og ikke minst kunne forlenge manges karrierer. Spisskompetanse kan benyttes når det er behov. Frisparksperter, straffeskyttere og keepere som er gode på straffer kan da få bidra med nettopp det er best på. Ronaldo kunne holde på til han blir 50 med sine evner som frisparkskytter.

Det er et stykke fram til vi kommer dit at man kan bytte så ofte man vil, om vi noen gang gjør det. Men enn så lenge er muligheten til å få se flere utøvere i aksjon bra for fotballen som spill, klubben, fansen og ikke minst spillerne.