Hvorfor skal vi bry oss om Italia?

Fra korrupsjonsanklager til stengte havner. Derfor må du følge med på Italias innenriksminister Matteo Salvini.

«Vi trenger ikke forklare noe som helst. Det er bare sladder, lufta vil gå ut av det av seg selv.» Matteo Salvini, innenriksminister og partileder i det sterkt innvandringskritiske ytre høyre-partiet Ligaen, var klar i talen søndag. Bakgrunnen er påstander om at Gianluca Savoini, en alliert av Salvini, skal ha hatt samtaler med tre uidentifiserte russere i Moskva. De skal ha diskutert en avtale der Russland skulle selge 3 millioner tonn diesel til et italiensk oljeselskap. Derfra skulle Ligaen kunne dirigere penger videre inn i partikassa.

Myndighetene i Milano har startet en etterforskning av påstandene, mens Salvini selv har uttalt at han ikke har tatt imot så mye som «en rubel, en euro, en dollar eller en liter vodka i finansiering fra russerne».

Det påståtte møtet i Moskva får stor oppmerksomhet både i Italia og andre land, men det er langt fra den eneste saken der Salvini har havnet i sentrum. Situasjonen for migranter og flyktninger som forsøker å ta seg til Europa via sjøveien, har lenge vært et betent tema i Italia. Salvini har markert seg ved å blant annet utstede en ordre der redningsbåter kan vente høye bøter hvis de entrer italiensk farvann uten tillatelse. Han har også havnet i en ordkrig med tyske Carola Rackete, kapteinen på redningsbåten Sea Watch, som trosset italienske myndigheter og la til kai på øya Lampedusa.

Ligaens regjeringspartner, Femstjernersbevegelsen, har et tydelig antikorrupsjonsstandpunkt, og partiene har flere ganger gått i klinsj om hvilken politikk Italia bør føre. Da partiene i fjor dannet regjering var Femstjernersbevegelsen størst, men i månedene etter har styrkeforholdet endret seg. Ligaen har klatret jevnt på meningsmålingene, og med en oppslutning på 38 prosent på en måling i juli, nærmer partiet seg de 40 prosentene som kan sørge for flertall i nasjonalforsamlingen. Enkelte av Salvinis allierte presser nå på for å bryte med koalisjonspartneren og skrive ut nyvalg.

Spørsmålet er nettopp hvordan Salvini og Ligaen har klart å havne i en slik maktposisjon. Fra å være et mindre parti med navnet «Lega Nord», der uavhengighet for Nord-Italia var et av målene, har Salvini nå ledet dem inn i maktas sentrum.

I et land som har byttet regjering flere ganger enn de fleste siden andre verdenskrig, der Silvio Berlusconi har sittet med makta i flere statsministerperioder tross en rekke upassende utspill, er det likevel flere grunner til at vi bør følge godt med på hva Salvini gjør. Italia er ikke bare et av nordmenns favoritter som ferieland. Som den fjerde største økonomien i dagens EU (tredje størst i eurosamarbeidet), vil det ha stor betydning for både eurosonen og resten hvis Italia går på en smell. Italia har også de svakeste økonomiske prognosene i unionen, med en spådd økonomisk vekst på bare 0,1 prosent i år.

En annen grunn til å holde et øye med Italia er nettopp migrasjon. En stor andel av migrantene og flyktningene som har kommet til Europa siden 2015, har hatt Italia som ankomststed. Et enormt press på landets tjenester har gitt grobunn for politikere som Salvini, som i valgkampen i 2018 hadde slagordet «italienerne først». Feilslått migrasjonspolitikk, både i Italia, men også opp på EU-nivå, er blitt brukt for å sanke stemmer i et Italia med EUs tredje høyeste arbeidsledighet.

Befolkningen må alltid følge med på hva ekstreme partier gjør. I Italia har den radikale høyresida sakte, men sikkert, bygd seg opp. Ved hjelp av sosiale medier har Salvini opparbeidet seg et solid grunnfjell. Gjennom hyppige oppdateringer på både Facebook og Twitter snakker han, som USAs president Donald Trump, direkte til velgerne sine. De får servert en blanding av hundevideoer, kritikk av andre politikere og mediene, men også en rekke bilder av graffiti med trusler mot Salvini. En egen konkurranse, «VinciSalvini», eller «VinnSalvini», oppfordrer nå støttespillerne til å konkurrere om en selfie eller middag med innenriksministeren. Alt de trenger å gjøre er å retvitre, eller selv legge ut et bilde, med emneknaggen.

På den måten sørger de for enda mer oppmerksomhet om en politiker som enkelte mener fortsatte i valgkampmodus lenge etter at regjeringen kom på plass. Det gjenstår å se om det er et mål om øke oppslutningen før et eventuelt nyvalg, eller om Salvini trives med rollen som innenriksminister. Hvordan de andre partiene og velgerne svarer på Ligaens framdrift, er et annet tankekors. I mellomtida har Salvini dratt Italia mot høyre, mens han løfter fram tradisjonelle konservative verdier. Kombinert med krass kritikk av opposisjonen og andre motstandere, angivelig lefling med Russland og et vennskap med Ungarns omstridte statsminister Victor Orban, er det mye som skjer i Italia om dagen. Det har også betydning for resten av Europa.