Kommentar

Hvor mange «Silje» finnes det der ute?

SELMA: HELT ÆRLIG: «Hvem er Silje?» spurte NRK forrige uke. Og hele Jodel. Men spørsmålet burde ikke stoppe der.

Det er ikke ofte en NRK-reportasje blir den store snakkisen hos folk på min alder. Men forrige uke kokte Jodel over av ryktespredning og konspirasjoner.

For dem som ikke henger med nå: Jodel er unge menneskers versjon av Twitter, bare at alt du skriver er anonymt. Som sier noe om hvordan innholdet der kan være til tider.

Folk blir ganske modige.

NRK-reportasjen «Hvem er Silje» handler om jakten på mannen bak en falsk profil. Han som står bak forøker å lure jenter til å sende nakenbilder til ham, i tro om at han er en jente ved navn Silje.

NRK kjenner til identiteten hans, og det ville Jodel også ha greie på, for i saken fantes det nok informasjon til å begynne å spekulere.

Alder, tilknytning til byer, yrkesgruppe og kjennskap til navngitte personer i saken, gjør det lett å få lyst å leke detektiv.

Folka på Jodel ville virkelig vite hvem det var. Jeg vet ikke hvor mange meldinger det var i den tråden, men en hel dag tikket det inn med nye teorier.

Det var fem navn som gikk igjen. Minst fire uriktig dømte, der altså. Og med forslagene kom historiene.

Om menn som var veldig pågående på datingappen «Tinder». Om upassende oppførsel, og folk som prøvde seg på litt for unge jenter.

Du kan jo spørre deg selv om du har gjort alt riktig, når folk tenker at du er en sånn fyr som kunne lurt jenter til å vise seg naken.

Jo da, rykter kan være fullstendig oppspinn, de, men de kan også bunne i noe ubehagelig. Noe sant.

Gatejustis er åpenbart problematisk. Selv om NRK holder på anonymiteten til «Silje», har det liten reel verdi når internett mener at de har fasiten.

For det var det som skjedde. Plutselig var alle enige, de hadde funnet «Silje» sin identitet.

Det kan i verste fall ha alvorlige konsekvenser for en fyr som ifølge norsk lov ikke har gjort noe kriminelt.

Det egentlige spørsmålet vi burde stille oss er ikke hvem Silje er, men hvor mange «Silje» som finnes der ute.

Hvordan datingkulturen vår har utvikla seg, og hvilke grenser den har visket ut. Hva det er med samfunnet vårt som får ensomme mennesker til å gi inn i de mørke krokene av seksualiteten sin.

Magasinet Subjekt har gått langt i kritikken mot NRK. Danby Choi, sjefredaktør, har skrevet flere kommentarer hvor han angriper reportasjen fra mange hold. Det er en viktig diskusjon, men det er synd om det blir den eneste.

På internett lager vi en vegg mellom oss og virkeligheten. Da er det lettere å gå forbi egne moralske verdier. Lettere å late som det ikke har faktiske konsekvenser, fordi man har muligheten til å komme unna med det. Det blir vi nødt å snakke mer om.

For det finnes mange som «Silje».

Mer fra Dagsavisen