Hvem skal ut? Brexit vil endre stallen i din favorittklubb

I 2021 vil nye regler innføres.

Brexit nærmer seg og briter flest må forberede seg på en del endringer. Som at reise på ferie kan bli litt mer trøblete. Fortolling av varer kjøpt på nettet kan ta litt lengre tid og det blir køer på den britiske siden av tunnelen fra Frankrike. Men også Premier League vil merke brexit.

Som det er nå, kan engelske klubber hente unge talenter under 18 år og ansette dem i klubben. Premier League-klubber kan nå altså støvsuge talentmarkedet der ute for unge og lovende spillere. Slik vil det ikke bli lenger.

Les kommentar: Gigantlønningene i Premier League, hvem må ta regningen? Jo, det er du og jeg

Etter en brexit vil arbeidstillatelser for utenlandske spillere bli vanskeligere å få. Som det er nå kan alle spillere fra EU-land (og EØS) bare flytte til Storbritannia så mye de vil. Neste år kan det bli en endring på det. Før regelen om fri arbeidsflyt kom, var det særs kinkig for spillere å få kontrakt i England. De måtte kunne slå fast at de var bedre enn dem som allerede var der. Ofte betydde det at du var et talent utenom det vanlige, eller at du hadde landskamper. Dermed havnet engelske klubber bak de store i Spania, Italia og Tyskland.

Det er en amnestiperiode ut 2020, så trer nye regler i kraft, men hvilke? Ja, det vet ingen helt sikkert enda, men antallet spillere som ikke regnes for «hjemlige» vil som det ser ut nå, reduseres fra 17 til maks 12 i hver stall. Noen må ut.

Les også: «Dette er tiårets Premier League-lag»

En «hjemlig» spiller må være registrert hos FA i tre år før den fyller 21 år, uavhengig av hvor spilleren kommer fra. Dette kan forklare hvorfor Manchester United tviholder på for eksempel Paul Pogba. Han regnes nemlig som «hjemlig», siden han først signerte for klubben som 16-åring. FA ønsker å stramme inn på regelen. Det kan bety at nye spillere fra 2021 må ha vært registrert hos FA i tre år før de fyller 18, for å regnes som «hjemlig».

Les også: Enorme økonomiske forskjeller vil til slutt velte Premier League

Det engelske fotballforbundet, FA, vil altså innføre et tak på utlendinger. Premier League stritter imot og hevder de kjemper på et globalt marked. FA ønsker seg flere lokale spillere slik at landslaget skal bli bedre. Sterke krefter i Premier League mener det ikke er ligaens ansvar å sørge for at England skal gjøre det godt i mesterskap. Men klubbene posisjonerer seg allerede nå for nye tider. Denne sesongen har 42 akademispillere fått sin debut i ligaen, mot 27 forrige sesong. Overgangsvinduet i januar var også slappere enn vi har sett tidligere. Klubbene ønsker ikke å bruke store penger på en spiller de kanskje vil måtte selge om en stund.

Det som er klart er at spillere som allerede er på plass ikke skal rammes. Dermed vil mange av de store utenlandske stjernene bli tilbudt lange og gode kontrakter allerede nå, for å sikre seg at disse blir i klubben. Baksiden er at agentene også vet at engelske klubber er på desperat jakt etter spillere med britisk pass og setter prisene deretter. Vi ser allerede nå at for eksempel Manchester United sikter seg inn på britiske spillere som Aston Villas Jack Grealish, Leicesters James Maddison og Dortmunds Jadon Sancho, som alle er ønsket av Solskjær.

Nylig stemte United-fansen over de ti beste kjøpene post Alex Ferguson. Øverst troner Juan Mata. men det er interessant å se at Solskjærs tre kjøp, fram til siste overgangsvindu, alle var på listen. Maguire er på 7., James på 6., mens Wan-Bissaka inntar fjerdeplassen. Det tyder på at Solskjær får all makt i hvilke spillere som skal handles. Og som det ser ut nå blir de britiske.

Les også: «Sander Berges valg om å gå til Sheffield United kan være en genistrek»