Kommentar

Høyre har ledet i et halvt år

Dårlige tall for Ap i september.

For sjette måned på rad er Høyre det største partiet på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene. Poll of polls melder at snittet for Høyre i september er 25,1 prosent. Ap har 23,1 prosent.

Høyre holder dermed valgresultatet. Ap ligger 4,3 prosent under resultatet fra siste stortingsvalg.

Les også: Støre lover lavere skatt for folk uten høy inntekt

Et skår i gleden for Høyre er at det også i september er et solid rødgrønt flertall på Stortinget. Den rødgrønne opposisjonen har til sammen 97 mandater. Flertallet virker ikke like solid som det gjorde tidligere i år. Rødt har havnet på sperregrensen på 4 prosent.

Hvis partiet går under grensen ved valget, forsvinner fem eller seks mandater. MDG som i hele år har ligget på om lag 5 prosent, har i september 4,8 prosent. 8 mandater kan ryke hvis MDG går under.

Ap, SV og Sp mangler i september fire mandater på flertall.

En rødgrønn valgseier neste år kan så stå eller falle på at MDG kommer over sperregrensen. Det er likevel Aps svake oppslutning som kan bli det største hindret for et ventet regjeringsskifte om ett år. Da Ap sprakk under valgkampen for tre år siden, gikk en rødgrønn seier tapt.

Hvis Ap faller under 20 prosent ved valget, er løpet kjørt.

Les også: Støre lanserer hårete eksportmål: 50 prosent opp på ti år

Det er vanskelig å forklare hvorfor det største opposisjonspartiet mister oppslutning i en økonomisk katastrofetid for landet med massearbeidsløshet. Det er i slike tider at arbeiderbevegelsens største og viktigste parti skal stå fram og vise folk en vei ut av elendigheten. I stedet for å ta lederskapet på opposisjonssiden har Ap ikke stått på og vist seg fram. Det straffer seg.

Vi må tilbake til splittelsen i arbeiderbevegelsen på begynnelsen av 1920-åra for å finne så dårlige valgresultater for Ap som snittet av målingene i september. Et valgresultat på 23,1 prosent for Ap og 25,1 prosent for Høyre, vil være en fryktelig nedtur for Ap. Jonas Gahr Støre vil framstå som valgets store taper og Erna Solberg som valgets vinner. Hvis KrF og Venstre smyger seg over sperregrensen på 4 prosent kan det hende at Solberg-regjeringen fortsetter med støtte fra Frp.

Kommentar: «Hørt om mannen som ikke likte å være bussjåfør? Han følte at folk snakket bak ryggen hans»

Siv Jensens parti er i støtet.

Frp går i september fram til 12,2 prosent. Det er et godt stykke under valgresultatet, men september-tallet kan bety at tilbakegangen har snudd til framgang. Siv Jensens folk har fått blod på tann.

Høyres sterke stilling på målingene er lettere å forklare enn Aps tilbakegang. Da regjeringen stengte ned landet i mars, hadde Høyre enn oppslutning på om lag 20 prosent. I mai var oppslutningen steget til 26,7 prosent. Velgerne var åpenbart fornøyd med Solberg-regjeringens håndtering av koronapandemien.

Nå butter det mot. Håndteringen er ikke like god. Smitten øker igjen og Høyre har falt tilbake på målingene. En oppslutning om Høyre på 25 prosent er likevel bra etter sju år med regjeringsmakt.

På rødgrønn side holder Sp og SV koken.

Les også: Frode Jacobsen bekrefter: – Ja, jeg vil på Stortinget (Dagsavisen+)

Sp har falt litt tilbake fra toppnoteringene tidligere i år. 14,1 prosent i september er likevel svært bra og nesten 5 prosentpoeng bedre enn siste stortingsvalg. Det er neppe noen tvil om at Sp vil gjøre et godt valg neste år.

SV går opp til 7,8 prosent som er partiets beste notering i år. Partiet henter blant annet velgere fra Ap. Det er åpenbart mange velgere som ikke synes Ap er radikalt nok når det spesielt gjelder klimapolitikken.

SVs og Sps framgang og Aps tilbakegang tyder på at det foregår en «kannibalisering» på rødgrønn side. SV og Sp spiser Aps velgere.

En trøst og en mulighet for Ap er at mange tidligere Ap-velgere har satt seg på gjerdet.

Partiets store utfordring er å få sine gamle venner ned derfra. Det burde la seg gjøre. Erfaringen er at det er enklere å hente ned gjerdesitterne enn det er å få tilbake de som har gått til andre partier. For den rødgrønne siden er det avgjørende at Ap klarer å få sine gjerdesittere til å stemme.

Løpet er ikke kjørt. Ikke ennå. Ap har ett år å gjøre det på.

Mer fra Dagsavisen