Hoder ruller i jakten på Premier League-suksess

Men det er da kun ett lag som til slutt kan vinne.

Så kom nyheten; Arsenal sparker Unai Emery. Det er kanskje ikke den aller største overraskelsen, men at Fredrik Ljungberg tar over, kan heve noen øyenbryn.

Fotball på toppnivå er en beinhard bransje. Men til slutt er det bare ett lag som vinner serien. Jakten på gull og pokaler overskygger alt. Ja, med unntak av frykten for å skvises ut av det gode selskap da. Og i England, betyr det topp fire. Det er minst seks klubber som ser på en plass utenfor topp fire som fullstendig fiasko. Og da må noen ut da. Sånn er det bare. Arsenal er en av disse som ligger dårlig an. Og de tok fredag konsekvensene og la all skyld på spanske Unai Emery. Slik er det gjerne i fotball. Etter tapet for Eintracht Frankfurt torsdag står Arsenal uten seier på sju kamper. Sesongen er i ferd med å rakne helt for klubben som opplagt har ambisjoner om å havne topp fire og ta seg til Champions League. Dermed overtar assistenten Fredrik Ljungberg for Emery som hadde jobben i 18 måneder. Forgjenger Arsène Wenger var i London-klubben i 22 år. Det er nye tider i Arsenal.

Svenske Ljungberg har en høy stjerne i klubben og kan være med og samle troppene. Men han har da også vært den som fram til nå har ledet treningene på feltet for Emery, så noen enorm forskjell kan det umulig bli. Mon tro hva styret har tenkt der?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forrige uke var det Tottenham som hadde panikk og sparket, det som fram til da var ansett som en av verdens fremste managere, Mauricio Pochettino etter en rad begredelige resultater. Etter fjorårssesongen var nok forventningene høyere enn en 14. plass. Det er noe nytt at toppklubbene sparker sine trenere før jul. Det pleier å være dem som sliter nederst som får panikk i november og kvitter seg med sine managere i frykt for et nedrykk. Ja, slik Watford gjorde i høst. Emery er den tredje manageren som har fått sparken hittil denne sesongen. Watford var tidlig ute og kvittet seg med Javi Gracia allerede i september. Og ansatte forgjengeren Quique Sánchez Flores.

Men er det treneren det er noe galt med når det butter for hele laget? Hva med spillerne. Burde ikke de ta på seg noe ansvar her? Ja da, Emery er beryktet for sine manglende engelskkunnskaper og slet med å gjøre seg forstått, men han gjorde det ikke så verst i PSG før han dro til London og Arsenal. Og hva med styret? Burde ikke de ta konsekvensene av sin ansettelse? Det er jo tross alt de som har hyret inn manageren og satt han til å lede laget. Viser ikke styret sin mangel på kompetanse da de ansetter folk som får sparken etter kort tid? Det er som regel ikke fotballkunnskapene som gjør at man styrer en klubb, nei, det er pengene. Og dette vises tydelig her. I styrerommet vedtar man nærmest resultater. Før sesongen kan det ikke ha vært veldig stor frykt for å havne utenfor topp fire i Arsenals styrerom om de allerede nå kvitter seg med Emery i noe som minner om desperasjon. Mange fotballeksperter spådde dog en trøblete sesong for Arsenal. Men det er sjelden ekspertene bestemmer i klubbene. Og da går det ut over fine folk som Unai Emery og Mauricio Pochettino.