Helt sykt!

Det mest absurde spørsmålet vi må stille oss i Norge nå er dette: Er det bra eller dårlig om gutten som ble hentet hjem fra Syria skulle vise seg å være frisk? skriver Geir Rakvaag.

Etter at den omdiskuterte familien kom hjem har det politiske livet vært i fritt spill. Spørsmålet om hvor syk den fem år gamle gutten egentlig er, er i noen dager blitt fortrengt av stolleken i regjeringen.

Men det er vanskelig å forholde seg til at det er blitt stilt, og kanskje kommer igjen, fra kretsene man forventer sånt fra, men også fra Jonas Gahr Støre (fra Arbeiderpartiet, det må vi nesten minne om i denne sammenhengen). Vi vil vanligvis at sannheten skal fram, men når det kommer til å spekulere i helsetilstanden til barn kan det være viktigere å bare be dem om å holde, eeeh, munn!

Denne nysgjerrigheten er selvfølgelig et politisk spill, for eventuelt å diskreditere de som ikke hadde samvittighet til å la barna i stikken. Skal vi for letthets skyld håpe at et barn er sykt, slik at visse politiske miljøer kan ta det litt mer med ro? Eller, om det skulle vise seg at barnet er friskt, vil de mest vitebegjærlige virkelig bare puste lettet ut og si: «Utmerket! Da kan vi gå videre med andre oppgaver. Skal vi se hva vi kan gjøre for de foreldreløse barna i flyktningleirer i Hellas?»

Les også: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen

Kanskje burde kampen mot terror utvides til å gi flere barn og unge en anstendig framtid. Som det ble formulert i et godt kjent politisk utspill for over 50 år siden: «People don’t you understand: The child needs a helping hand. Or he’s gonna be an angry young man someday»*.

Mange av oss har helt trivielle erfaringer med syke barn. Vi sender meldinger til skolen, og ringer til jobben og sier at vi må bli hjemme en dag. Tenke seg til om skole eller arbeidsgiver hadde begynt å spørre og grave om hvordan dette henger sammen? Jeg kan tenke meg at mange hadde blitt litt irriterte. Fremskrittspartiet fortjener anerkjennelse for at de bare kastet kortene, i stedet for å bytte to barns framtid mot færre fotobokser og flere tollfrie flasker vin. Men så kan de også la det være med det. Vi må også ha tiltro til at norsk sikkerhetstjeneste kan håndtere moren, en kvinne de godt vet hvem er, samme hvem som har hatt det øverste ansvaret i justissektoren de siste seks – sju årene.

Les også: Listhaug ut mot egen regjering: Sier nei til å hente IS-mor til Norge

I TV-programmet «Lindmo» fredag minnet utenriksminister Ine Eriksen Søreide om at dette handler om to små barn, som ikke har ansvar for de dårlige valgene foreldrene har gjort. «De fortjener å få gode liv uten å følges av denne historien her, for det er ganske mye å bære på små skuldre», sa hun. Det kan være en stund til dere får lese noe lignende fra meg i denne spalten igjen, men hør her: Nå kan det være grunn til å høre på voksne stemmer i regjeringen, og begynne å oppføre seg anstendig.

* Elvis Presley/Mac Davies, «In The Ghetto», 1969