Helgheimevangeliet

Første søndag i advent nå, og det nærmer seg raskt jul. Det var bare så vidt hele høytida ble noe av.

For der kom Josef og Maria til Betlehem for å skrive seg inn i manntall, byen var full av folk som var ute i samme ærend, og det var ikke rom til alle i herberget.

Så var det en barmhjertig sjel der som ga Josef og Maria lov til å overnatte i stallen, men så kom Jon Helgheim stormende inn, og ropte «i stallen? I STALLEN? Hvordan skal det gå hvis alle de det ikke er plass til i herberget skal få komme inn i stallen? Da kunne hvem som helst kommet, og det ønsker ikke jeg å være med på».

Noen vil tenke at den siste setningen minner mistenkelig om det Jon Helgheim sa etter at påstanden om ubetinget fengsel for Gunnar Stålsett ble satt fram forleden.

Sånn er det med mange andre historiske hendelser også. Det er godt at noen andre har vært, eller er voksne nok til å ta ansvar når det gjelder som mest.

Heldigvis er ikke Jon Helgheim en mann som mange låner øre til verken i dag eller for 2000 år siden, bortsett fra når behovet for å løfte fram annerledes tenkende er påtrengende.

Det finnes kanskje ikke så mange allmenngyldige politiske sannheter, men det må være lov å mene at Jon Helgheim ikke har vært en mann som sprer generell julestemning når han uttaler seg.

Helgheim, fra ... Fremskrittspartiet tror jeg det er, markerte seg først i norsk politikk som motstander av en snuplass for buss i Drammen. Han forsto sannsynligvis at dette arbeidet ikke kom til å gi ham en større politisk karriere, og gikk videre til å være en hardkokt motstander av det han kalte «klimavåset».

I senere tid har vi lagt merke til hans synspunkter om at det er best for alle om båtflyktninger i Middelhavet ikke blir plukket opp. Et uangripelig standpunkt, siden mange båtflyktninger ikke lenger er tilgjengelige for kommentar.

Helgheim er skeptisk til forskere. Han har ikke akkurat landets høyeste utdannelse selv, men har tilegnet seg mye variert kunnskap på egen hånd.

Helgheim vet for eksempel mer enn politiet om bilbrannene i Oslo: – Jeg er dessverre ganske sikker på at de skyldige ikke heter Jørgen, Petter og Vidar, skrev han på Facebook.

Det er et ømtålig emne, dette med å sette fyr på biler, ikke minst i hans eget parti. Så vi får bare anta at heller ikke navnet Jon er å finne blant de skyldige, selv om det foreløpig bare er Jørgen, Petter og Vidar som er sjekket ut av saken.

Kanskje er det uriktig av meg å blande Jon, Jesus, Josef og Maria og alle de der inn i julefeiringen.

Denne høytida må handelsstanden, bryggeriene og utstederne av kredittkort få ha for seg selv. Og vi vet jo hvordan det gikk med Jesus.

Den urimelige rettsskandalen han til slutt ble utsatt for kan bare forklares med at Helgheim fra herberget i mellomtida var blitt justisminister, fordi han var den siste de hadde å sette inn.