Sport

Håpet for mange klubber er suksess i cupen

Verdens eldste fotballturnering er den kalt, FA-cupen. Men den er også en av de største.

I England har FA-cupen høy status. For mange fans og spillere er suksess i cupen det beste de kan håpe på. Og som det er nå, så er det en mulighet for Ole Gunnar Solskjær å skrive seg inn i United-historien nok en gang. Pokaler huskes. En seier i FA-cupen vil være en boost for Solskjær og klubben inn i neste sesong.

Årets turnering kan gi en heidundrades finale, uansett hvordan semifinalene ender. Manchester City møter Arsenal i den første semifinalen lørdag. Manchester United skal opp mot Chelsea dagen etter. Det kan bi et rent London-oppgjør mellom to klubber som sårt trenger en pokal, særlig Arsenal. Eller et Manchester – London-oppgjør med all sin kulturelle ballast.

Les også: Leeds: Supporterne strømmet til for å feire

Men det mange håper på er en ren Manchester-finale. Det har aldri skjedd før. Imponerende egentlig med tanke på at den første finalen ble spilt allerede i 1872. Sett med norske øyne er det en drømmefinale. Pep mot Solskjær, vår mann opp mot en av verdens mest anerkjente managere. City mot United, et lokalderby som har gått fra å være et oppgjør mellom to klubber på forskjellig nivå, til å bli et av de største lokalderbyer der ute.

Enkelte røster kan hevde at det er irriterende at storklubbene legger beslag på alle fire semifinaleplassene og at det hadde vært morsomt med en askeladd med heng på en Wembley-finale. Vel, de største er best igjen. Klubben som har flest seire i FA-cupen er Arsenal med sine 13, mens regjerende mester er Manchester City. United har 12 seire, mens Chelsea har åtte.

For de aller fleste fans og spillere, er FA-cupen det ypperste de kan drømme om. Seriegull er utopi og en plass mesterligaen langt unna. Nei, nedrykk er nærmere enn gull for veldig mange klubber i Premier League og det er årevis mellom hver tittel. En ordentlig en. Et gull i FA-cupen, det er en ordentlig pokal. Det er et trofé som skrives inn i klubbhistorien med gullskrift. Noe å huske for livet, Ja, verdens eldste fotballturnering har ikke mistet glansen. Det sier også noe om lysten til å fullføre nettopp en finale på Wembley, at det skulle gå over hundre år før en spiller ble utvist. I 1985 fikk Manchester Uniteds Kevin Moran rødt kort for en felling da han meide ned Evertons Kevin Reid på vei alene igjennom. Moran fikk ingen medalje den dagen. Den fikk han til slutt ettersendt da en komité slo fast at United-spilleren likevel skulle få gullet sitt. Men han hadde brakt vanry over spillet, det var helt klart.

Les også: Erik Israelsson ble kun en evig reserve i Vålerenga. Hans tøffeste kamp har vært mot seg selv (+) 

Suksess i FA-cupen er ikke alle forunt. Men det er der håpet ligger. Og om det butter for nettopp ditt lag, så husk; det er alltid noen som har det verre. Newcastle-fansen for eksempel. De har ikke kunnet feire en tittel på 51 år. De vant det som nå er Europaligaen i 1969. Så tenk på det om du holder med Southampton og synes det er lenge siden finaleseieren i 1976. Ja, for det kunne selvsagt vært verre. Du kunne vært en av mange som holder med Crystal Palace. De har en finale å slå i bordet med. Et tap for Manchester United etter omkamp i 1990.

Årets mulige finalister er gjengangere, men slik må det også være innimellom. FA-cupen er en turnering som holder stand og for at den skal fortsette å gjøre det, må alle, også de store klubbene, hevde seg og slåss for en plass på Wembley. For om de beste ikke gir alt, hva er da vitsen?

Mer fra Dagsavisen