Gubbe-fotball

Spiller du dårlig, spiller du som ei kjerring. Rydder du unna i forsvar, spiller du som et mannfolk. Eller har «hår på brøstet». På tide med språkvask.

«Vi spelte som gubber». Vi har ennå ikke hørt det uttrykket fra jentene. Fordi det ligger ikke så mye nedlatenhet i det. Mest humor. «Vi spelte som kjerringer» er derimot noe helt annet. Uttrykket er brukt i mannskulturen fotball og da er det ikke positivt ment. Men vi «spelte som mannfolk». Da har forsvarsspillet vært bra!

Lars Bohinen sa «vi er som kjerringer i boksen» etter at Aalesund hadde sluppet inn enda et mål. Og han fikk noe så sjeldent som påpakning fra lederen av Norsk Supporterallianse, Gjert Moldestad, som tenkte at det var på tide å gjøre noe med gamle fotballuttrykk og kulturen det representerer. Han har selvfølgelig helt rett.

Resultatet ble at han ble skjelt ut i sosiale medier av folk som ikke syntes dette var noe å ta på vei for.

Vi har hørt det i mannehåndballen også: «Du kaster som ei jente». Det er ikke positivt ment.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Ifølge riksmålsforbundet er ordet kjerring i hovedsakelig negativt ladet, litt avhengig av hvor i landet du bor. Men det er gjerne koblet til et forsterkende uttrykk, som «drittkjerring» eller «skravlekjerring». Man sier ikke «skravlekvinne».

Lars Bohinen har neppe gått i dybden på språkhistorien om dette og synes reaksjonen er latterlig. Men han er i likhet med undertegnede oppvokst i en kultur der slike metaforer har vært helt vanlige. Men det er også lov å ta et oppgjør med dem, og legge dem i arkivet for godt.

Les kommentar: Med Grorud inn på scenen (+)

Ved siden av mitt gamle ærverdige Grefsen gymnas var det en kiosk som solgte en av datidens mest populære godterier, «negerboller». Vi reagerte ikke på navnet på 70-tallet. Nå føles det helt pinlig å si noe sånt og produsenten har for lengst skiftet navn til «sjokoladeboller».

På tide å «reise kjerringa?» Da ønsker man i hvert fall å få til noe positivt....

Ord er makt. Punktum.

Les kommentar: Verken Liverpool eller Manchester United trenger nye spillere i sommer