Grenseløst

I motsetning til KrFs nestleder og statssekretær Ingelin Noresjø, har vi ikke tenkt å bryte regjeringens anbefalinger og reise til vårt svenske ferieparadis i sommer.

Helt fra den første sommeren, for ti år siden, der jeg satt på brygga med to små jenter, har hytta fire kilometer inn i Sverige vært hele familiens paradis. Vi kjører langs en ganske øde vei og merker knapt at vi passerer skiltet med «Riksgräns Sverige». Ved vårt hvite hus og rødmalte låve, har vi alt vi trenger.

De to eldste barna var så små da vi kjøpte stedet at de ikke husker andre sommerferier. Yngstejenta har ikke opplevd annet.

Les også: Redd for at «luftingen» bare fortsetter som før

Det er på kjøkkenet i Sverige vi har tegnet streker etter hvert som de har vokst seg store, og det er ute i hagen og på den nærliggende campingplassen de har løpt fritt, fått nye venner og skapt sommerminner.

Barna har badet og spilt fotball, ridd og etter hvert hatt sommerjobb i den lokale stallen. Vi voksne har vandret bekymringsløst fra hengekøya i hagen til verdens hyggeligste sommerkafé på andre siden av stakittgjerdet.

I år blir det bare med drømmen.

Vi endret ferieplanene da det ble klart at regjeringen fortsatt ikke tillater Sverige-reiser uten ti dagers karantene ved hjemkomst. Selv om vi vet at mange har tenkt å feriere nesten som vanlig i sine stugar og heller «ta karantenen» når de kommer hjem, var det aldri en aktuell problemstilling for oss.

Overfor barna har jeg forklart at jeg har en spesiell jobb, og at det dessverre ikke kan være avgjørende hva de har lyst til eller hva «alle andre gjør».

I mine roller som ansvarlig redaktør for et stort mediehus og som styreleder i Norsk Presseforbund, må jeg være ekstra varsom med hva jeg tillater meg.

Det vil kunne gå utover tilliten til det vi skriver hvis jeg bryter regjeringens anbefalinger.

Les også: Énmetersregelen: – Vis hensyn

Desto større var undringen da jeg leste om KrF-nestleder Ingelin Noresjø. Statssekretæren i Samferdsels-departementet har ikke lyttet til anbefalingene fra den regjeringen hun er en del av. «I vårt eget ferieparadis slapper vi av og jobber om hverandre. Med is i frysern, badeplassen for oss selv, sykkel og firhjuling tilgjengelig og vaffelpressa på - mangler vi ingenting», skrev hun på Facebook og viste bilder fra ferieparadiset i Småland i Sverige.

Noresjøs ferie var avklart med statsråd Knut Arild Hareide, og hun forklarer den med at hennes ektemann er fra Småland. «Jeg legger til grunn at politikere i regjeringen følger reiserådene», uttalte statsminister Erna Solberg, som vanlig litt kryptisk når det gjelder vanskelige saker i egen regjering.

Selv legger jeg til grunn, for å låne statsministerens ord, at politikere ikke skal ta tillate seg mer enn de forventer av folk flest. God fredag!