Fremskrittspartiets klamme omfavnelse av Senterpartiet

Tre Frp-representanter på Stortinget frir til Senterpartiet.

Christian Tybring-Gjedde, Jon Engen-Helgheim og Tor André Johnsen vil ha regjeringssamarbeid mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Tybring-Gjedde mener at Frp bør ha ambisjoner om regjeringsmakt etter 2021, og han syns at Frp bør forsøke å tilnærme seg Sp. Engen-Helgheim foretrekker Sp som samarbeidsparti framfor Venstre og KrF.

– Det er et demokratisk problem at partier som nesten ingen har stemt på, kommer med løsninger som nesten ingen vil ha. Det er erfaringen fra samarbeidet med KrF og Venstre. Det er ikke mange som vil ønske det tilbake med det første, sier Jon Engen-Helgheim til Klassekampen.

Tybring-Gjedde mener at også Høyre burde kunne trives i en regjering med Frp og Sp. Da kan det ifølge ham bli en konstellasjon som består av et stort Sp i distriktene, et stort Høyre i storbyene og et stort Frp i de mindre byene.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad avfeier frieriet fra de tre Frp-representantene. Hun mener det er uaktuelt å samarbeide i regjering med Høyre og Frp og begrunner det i at disse partiene har sentralisert Norge og økt forskjellene. Hun karakteriserer utspillet som komisk.

Arnstad har helt rett. Sp-ledelsen står nemlig klippefast på budskapet om at partiet ønsker en Sp/Ap-basert regjering etter 2021. Det er utenkelig at Sp skulle snu seg den andre veien. Samtidig er det et faktum at Sp og Frp er enige i en del konkrete saker, men retningen på politikken er helt forskjellig. Utspillet fra de tre Frp-mennene er en klam omfavnelse av Sp, altså et dårlig kamuflert forsøk på å kapre velgere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har på inn- og utpust hamret på Frp og Høyre som politiske motstandere. Det er nok å nevne politireformen, kommunereform, regionreform og sykehusnedleggelser. Senterpartiets alternative statsbudsjett for 2020 går i en helt annen retning enn Erna Solbergs vedtatte budsjett.

Her legger Sp opp til en politikk for tjenester nært folk, utvikling i hele Norge og utjevning av sosiale som geografiske forskjeller. Sp skryter også av 3,7 milliarder kroner i lavere avgifter for «folk flest». Og akkurat dette synes å irritere Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

– Nå kommer originalen tilbake, og som vi vet er originalen alltid bedre enn kopien, sier Listhaug til Dagbladet.

Hun poengterer at Sp ønsker å samarbeide med Ap, «potensielt også SV, MDG og Rødt». Da vil Sp ifølge Listhaug ha valget mellom å øke avgiftene mye eller veldig mye.

Dette er en reell debatt som Sp-lederen må være forberedt til å ta. Men Sylvi Listhaug kan heller ikke fraskrive seg ansvaret for at Regjeringen Solberg har økt avgiftene.

Les også: «Det er veldig rart at Hareide sier ja til å bli statsråd»