Fra pusekatt til puma

Siv Jensen viste klørne mot statsminister Erna Solberg i spørretimen.

Frp-leder Siv Jensen overrasket da hun for et par uker siden møtte statsminister Erna Solberg til debatt i Stortinget for første gang etter at regjeringen sprakk.

Debatten om regjeringserklæringen kalles gjerne opposisjonens debatt. Da forventes det at opposisjonspartiene går til angrep på regjeringen og statsministeren spesielt. Frp-nestleder Sylvi Listhaug sa riktig nok da hun forlot «fengslet» at Frp ikke ville oppføre seg som en bølle i Stortinget.

Jeg tok det for gitt at Siv Jensen ville benytte anledningen til å vise seg fram som opposisjonens førstedame. Det gjorde hun ikke.

Siv Jensen oppførte seg i debatten som en pusekatt overfor sin tidligere sjef Erna Solberg. Britene opererer med uttrykket Her Majesty’s Most Loyal Opposition. Det er ikke bokstavelig ment. Opposisjonens jobb er å opponere. Det hørtes ut som om Siv Jensen hadde glemt det etter å ha sittet mange år på regjeringsbenken.

I onsdagens spørretime våknet villdyret. Siv Jensen gikk rett i strupen på statsministeren. Hun mente det var totalt uansvarlig av regjeringen å melde inn et forsterket klimamål til FN om kutt i klimagassutslippene med minst 50 prosent innen 2030, uten noen anelse om hva det koster.

Hun «trodde» at klimatiltak skulle utredes og prioriteres, slik vi forsto det ble gjort i hennes tid som finansminister.

Det er feil. Da regjeringen i 2015 presenterte klimamålene Norge ville legge fram på Paris-møtet, skrev regjeringen i dokumentet til Stortinget at det var usikkerhet om totalkostnadene. Finansminister Siv Jensen hadde med andre ord ikke peiling på hva det ville koste å nå klimamålene.

Kanskje er det best slik. Setter man Finansdepartementet til å regne på hva det koster å nå politiske mål, når man aldri målet. Det blir alltid for dyrt når Finansdepartementet regner.

Tidene forandrer seg, utgiftene kan gå både opp og ned. Det eneste som er sikkert er at klimaet forandrer seg til det verre. Klimaødeleggelsene må bekjempes uansett kostnader. Alternativet, en ødelagt planet, er jo mye verre.

Jon Georg Dale har skiftet ståsted fra asfalten til grønne skoger og ren luft. Den tidligere samferdselsministeren er blitt Frps energi- og miljøpolitiske talsmann.

Han sluttet seg til Siv Jensens voldsomme angrep i spørretimen på statsminister Solberg. Også Dale beskyldte Solberg for «å synse» med store pengesummer på spill. «Vi vet ikke hva det koster. Vi vet ikke hva det betyr for de globale utslippene, og vi vet ikke hva det betyr for norske arbeidsplasser».

Seansen i spørretimen viste at Frp fyrer seg opp foran den lange valgkampen med klimapolitikk som fyrstikk. Klima blir en hovedsak i valgkampen. Frp sikter seg inn mot klimaskeptikerne blant velgerne.

Det er ikke veldig mange av dem. Men de er mange nok til å kunne gi Siv Jensen et løft opp på meningsmålingene. Høyre har 19 prosent og Frp 15,4 prosent på snittet av meningsmålingene i februar. Siv Jensen ser ryggen på Erna Solberg. Det kan ikke utelukkes at hun passerer målstreken før Erna Solberg på valgdagen.

Iskanten er den neste viktige miljø- og klimasaken på regjeringens bord. Det dreier seg om å ta vare på naturmangfoldet i Barentshavet. Iskanten fungerer dessuten som en sperre mot oljeleting langt mot nord. Frp vil at iskanten skal få drive med vær og vind. Venstre og KrF vil flytte den sørover.

Høyre vil vente på rådene fra fagfolkene før partiet bestemmer seg. Trine Skei Grande har sagt at kampen om iskanten er en kamp som Venstre må vinne. Med Frp utenfor murene, kan Erna Solberg gå med på å flytte iskanten noe lenger sør. Hun kan ikke tillate at regjeringen sprekker enda en gang

Kampen om iskanten flyttes dermed fra regjeringen til Stortinget. Der vil Erna Solberg møte en kamplysten Siv Jensen. Jonas Gahr Støre må redde Erna Solberg ut av Siv Jensens klør.