Fløibanen til mediemakt

Har du sett den morsomme VG-reklamen om at Bergen melder seg ut av Norge? Sannheten er motsatt: Det er Bergen som tar over Oslo.

Noen mener at det er det noe udefinerte «Oslo» som styrer alt, inkludert den fjerde statsmakt, og at riksmediene ikke forstår resten av landet. Ikke minst kan forestillingen dyrkes fra det patriotiske Bergen, men her skal jeg gjøre et forsøk på å lansere en annen konspirasjonsteori, nemlig at det er stikk motsatt.

Mens redaksjonen spekulerte i hvem som blir den nye toppsjefen i Aftenposten, begynte jeg på det lille tankespillet som førte meg opp til de syv fjell.

Først sa jeg til vår kulturredaktør at jeg tipper Aftenpostens politiske redaktør og tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende, Trine Eilertsen, erstatter avtroppende Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen hvis hun selv vil.

Så begynte jeg å tenke litt på hvor mange av Schibsteds ledere som kommer fra nettopp Bergens Tidende (BT), og at jeg ikke tror noen av bransjemediene har fanget opp akkurat dette. Det førte til mitt lille skråblikk på veien fra Vidden (strekningen mellom Ulriken og Fløyen) til Schibsted-toppen.

Først av alt: Det er liten tvil om at det er Schibsted som har mest makt blant oss som utøver den fjerde statsmakt her til lands.

De har landets største kommersielle mediehus, VG, landets største abonnementsavis, Aftenposten, og de største regionavisene, Bergens Tidende (heleid), Stavanger Aftenblad (heleid) og Adresseavisen (deleid). I tillegg kommer pengemaskinen Finn.no.

Og hvor kommer de fra, disse dyktige folkene som forvalter den fjerde statsmakt? VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro kom fra samme jobb i Bergens Tidende.

Hans styreleder, Siv Juvik Tveitnes, kom fra direktørjobben i Bergens Tidende. Hennes forgjenger, Didrik Munch, kom fra samme jobb i BT. Steiros forgjenger i BT, Trine Eilertsen, er politisk redaktør i Aftenposten. Hennes forgjenger igjen i BT, Einar Hålien, har nå direktørjobb i Schibsted i Oslo.

Og mannen før ham i BTs sjefsstol, Hans Erik Matre, har deretter ledet Aftenposten og jobbet for Schibsted-konsernet.

I VG assisteres Steiro av Trond Olav Skrunes, også han med fortid i BT og pendlertilværelse til Bergen. Og til å passe på Schibsted-økonomien, har de Stine Halla som har vært økonomidirektør i Bergens Tidende.

Avtroppende Aftenposten-sjef Espen Egil Hansens forgjenger som direktør, Sondre Gravir, kom for øvrig i sin tid fra samme jobb i Bergens Tidende. Gravir tok deretter over som toppsjef i Finn.no, en jobb han forlot i fjor.

Er du blant dem som hopper rett til konspirasjonsteoriene? Glem da ikke at statsministeren også er fra Bergen og at World Wide Web kanskje står for World Vidden Web. God fredag!