Europeiske bølgebrytere og amerikanske surfere

Den tredje bølgen med korona skyller over USA. I Europa har bølge to nå full kraft, mens vi står han av.

Hva slags politikk som føres, avgjør hvilken effekt koronaen har.

Her hjemme er uenigheten om hvilke grep som er tatt og skal tas liten. Oslo-sjefen Raymond Johansen (Ap) har knurret til helseminister Bent Høie (H) og bedt han holde labbene unna byen, men i det store og hele er Norge skjønt enige om tiltakene.

Les også: Trump har sine tilhengere også i Europa. En meningsmåling forteller hvem de er

Dette skyldes selvsagt at borgerne ser at strategien og politikken lykkes.

Påfølgende smittebølger i Oslo, Bergen og Trondheim fikk enorm oppmerksomhet, og vi innretter oss kjapt etter de rådene vi får. Smitten i Norge er lavest i Europa, og siden mars er det ifølge Folkehelseinstituttet bare lagt inn 1166 mennesker på sykehus på grunn av koronaviruset.

250 har vært inne til intensiv behandling, og 278 mennesker har dødd. 240 av dem har vært over 70 år.

I en normal influensasesong dør det rundt 900 nordmenn.

For å sette effektiviteten i våre tiltak i relieff er det verdt å nevne USA og Storbritannia med respektive 670 og 656 dødsfall per million innbyggere. I Norge er det sammenlignbare tallet 52. I Sverige er det 581 og i Danmark 118. Hardest rammet i Europa er Belgia og Spania.

De fleste land i verden fulgte samme oppskrift da viruset traff kloden som en meteoritt i mars. De stengte ned. Skoler, butikker, barer, restauranter, kontorer, transport. Bare Sverige valgte en mer åpen vei mot målet om å stoppe smitten.

Når bølge to rammer Europa med mer enn 100.000 nye smittede per dag, og bølge tre rammer USA, ser man at strategiene spriker mer. Særlig i Donald Trumps Amerika.

Kommentar: «Mens Trump later til å stortrives i sin klovnerolle, opptrer Xi med keiserlig mine»

Der surfer mange smittebølgen som politisk overbevisning. I Europa er strategien å bryte bølgen.

Europa har nå tre ganger flere smittede enn under de verste dagene i april. Og alarmen går over hele kontinentet. Svært inngripende tiltak gjøres.

Brussel har stengt ned alle byens barer og restauranter i en måned. I Frankrike og Tyskland er det innført portforbud. I Berlin publiserte myndighetene en reklamekampanje der en gammel dame gir fingeren til de som ikke bruker ansiktsmasker. Berlinere legger sjelden mye imellom.

Britene har innført tre ulike nivåer for tiltak som innføres over hele landet. I Liverpool-området er puber stengt og befolkningen anmodes på det sterkeste om ikke å ha kontakt med noen andre enn familien og en håndfull andre nære.

Grupper på mer enn seks er ikke lov.

I USA er situasjonen omvendt. To uker før presidentvalget opplever USA nå en oppblomstring i koronasmitten, men det er motvilje til å ta grep som i Europa. Det er kanskje ikke så rart når landets fremste leder bagatelliserer konsekvensene etter at han selv har vært sjuk og skryter av hvor lett sykdommen er å komme gjennom.

Skillet i USA er dønn politisk. Smitteomfanget følger av hvilke grep som gjøres for å stoppe det. Det vil si ikke gjøres. Og stater der Trump står sterkt, har vært klart mest villige til å åpne opp samfunnet, de tester færre og innfører ikke krav om sosial avstand og masker.

Les også: Her har minst en av fire hatt koronavirus, hvorfor er dødstallene så lave? (+)

Forskning viser at republikanske stater har vært klart minst inngripende, og har nå klart mest smitte.

Republikanske stater, som er styrt av røde guvernører eller med flertall for Trump i 2016, kommer helt konsekvent dårligst ut når man ser på tall fra 1. juni. Altså etter at myndighetene hadde fått igjen fotfestet etter den første bølgen og kunne gjøre varige smitteverntiltak.

I møtet med bølge to og nå tre i USA blir det politiske skillet i håndteringen av epidemien svært tydelig: Jo rødere staten er, desto flere tilfeller av det beryktede viruset. Av de 23 statene som er hardest rammet etter 1. juni, er 21 republikanske.

I Trumps Amerika er selv et lite virus dypt splittende og heftig politisert. Det deler landet i to. For halve nasjonen er hele verdens virkelighet redusert til fake news.