Enda sykere!

Vi må skrive mer om denne influensaen som kan gjøre ende på oss alle, sier jeg. Nei, nå er vi grundig lei av Sophie Elise, sier min kollega bortenfor her, som trodde jeg sa influenseren.

Jeg tilhører, som faste lesere av denne spalten vet, det gretne, gamle gubbe-segmentet, gretten gammel hvit gubbe skal det helst stå nå for tida, selv om hudfarge ikke har noe med denne saken å gjøre, i hvert fall hvis man ikke har vært like lenge i solarium som influenserne, men i alle fall er jeg en gammel gubbe som ikke klarer å skille alle influenserne fra hverandre, men aner at mye av det de skriver om ikke henvender seg direkte til meg, noe jeg nå gjør ettertrykkelig klart ved å komme med en tirade i et altfor langt avsnitt, som gretne, gamle hvite gubber gjør.

Lege Wasim Zahid om Wuhan-viruset: – Innen midten av mars snakker vi nok ikke om dette lenger

Forvirringen kunne i utgangspunktet vært unngått hvis jeg ikke for letthets skyld hadde omtalt coronaviruset som en vanlig influensa.

Den har jo ikke fått et folkelig navn ennå, men kan fort bli bedre kjent som flaggermusinfluensaen. Oppkalt etter et stakkars harmløst dyr igjen.

Sånn som svineinfluensaen som kom og gikk, noen år etter fugleinfluensaen. I fugleinfluensaens tid hadde løsslupne nettmedier en stor dag da det ble funnet ei død and i ei elv i Sverige. 

Dette ble en hovedsak fordi det ennå ikke var vanlig med hovedsaker om influensere som t*sser ut *æd i dusjen, slik Dagbladet kunne melde om på sitt nettsted i går.

Coronaviruset er altså ikke en vanlig influensa. Det skal ikke være like farlig. Epidemieksperter sier at det er liten grunn til frykt for å bli syk. Men forskere har funnet en endring av viruset som kan gjøre det supersmittsomt, og enda farligere, ble det meldt til å begynne med i Dagsnytt en ettermiddag.

Les også: Eldre menn kan ikke bestemme hva som er viktig å snakke om

Jeg ante at enden var nær, og lurte på om det var i det hele tatt var nødvendig å lage middagen ferdig.

Den siste meldingen tilhørte kategorien «helt oppsiktsvekkende radio- eller TV-nyheter som du må lese mer om på mediets eget nettsted».

Vi har for lengst lært at disse nyhetene ikke er så viktige å vite noe om. Men siden jeg følte det nå sto om livet leste jeg mer på nrk.no.

Amerikanske forskere mener at en mutasjon av coronaviruset kan få fatale konsekvenser. Fra Folkehelseinstituttet beroliger overlege Preben Aavitsland med at det er umulig å si hvor stor sannsynligheten er for at dette kommer til å skje, og at det ikke har kommet endringer av eksisterende virus som har gjorde dem farligere.

Les også: Sprer seg raskere enn vanlig influensa

Spør forskere, hva de enn forsker på, om de frykter at det verste skal skje.

Ja, det hadde vært forferdelig, sier de kanskje, men legger til at dette er ikke er særlig sannsynlig. Det siste er det ikke like viktig å rapportere videre om i Dagsnytt. Det tok likevel ikke lang tid før alt var ved det vante igjen. I «Debatten» i NRK måtte frykten for influensa vike for frykten for influensere. Livet går videre.