Kommentar

En uskikket verdikriger

«Løfter gitt, løfter oppfylt» vil bli Donald Trumps mantra i ny valgkamp.

Donald Trumps bistre ansiktsuttrykk under nylige besøk i Japan og Storbritannia skyldes nok ikke at han ser mørkt på muligheten for å bli gjenvalgt som president i USA. Trolig gleder han seg voldsomt til å gå i klinsj mot demokrater og liberale krefter. Han ønsker å gi dem nok en nesestyver.

Et kobbel av demokrater posisjonerer seg for å bli motkandidat til den sittende presidenten. Mest sannsynlig er det den 76 år gamle tidligere visepresidenten Joe Biden som skal gi «verdikrigeren» Trump kamp, men det kan være andre som slår seg fram i nominasjonskjøret. En valgkamp i USA er alltid uforutsigbar«Verdikrig» er kanskje det viktigste stikkordet for valget som skal avsluttes tredje november 2020. Sammenlignet med 2016 stiller Trump med et handikap. Han har ikke lenger Steve Bannons strategiske egenskaper å spille på. Likevel er det sannsynlig at mange kristne velgere vil stille seg bak Trump, slik som det store flertall av dem gjorde i 2016.

Under sitt besøk i Norge i mai beskrev Bannon sin tidligere sjef som «trolig den minst kristne president noensinne». Ordene kom fra en sparket og bitter rådgiver, men det er likevel en interessant vurdering. Tross alt var det Bannon som fant ut hvordan Trump skulle få støtte fra kristne velgere. For fire år siden vurderte han det som en viktig vippegruppe i amerikansk politikk. Slik er det fortsattOverfor denne målgruppen har Trump for lengst begynt å gjøre seg bruk av det som vil være et gjentakende mantra i den tilstundende valgkampen. Han ga de kristne velgerne noen løfter i 2016. Disse er mer enn oppfylt. USAs ambassade i Israel er flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem, og presidenten har utnevnt to konservative høyesterettsdommere som kan få en rolle i en abortstrid som blir mer og mer bitter i USA.

Til resultatorienterte velgere kan han med hånden på hjertet si at han har levert. Han fór ikke med tomme løfter. For mange er det beviset på at han er den eneste som er sterk nok til å hamle opp med den liberale eliten i USA.

Det er ikke lett å tale mot resultater. Ikke minst gjelder det for Trumps partifeller. Det er mange republikanere som er dypt skeptiske til Trump, men de vegrer seg for å kritisere ham. Alle vet at presidenten vil slå nådeløst tilbake mot dem som opptrer som «svikere» i egne rekker. Dermed har de forsonet seg med at de er tvunget til å stille seg bak en leder som de mener er personlig uskikket til å fortjene fire nye år i Det hvite hus.

En av dem som har valgt ikke å tie, er Mitt Romney, mormoneren som tapte for Barack Obama i 2012. Han har nettopp gjort et politisk comeback ved å bli valgt som senator fra Utah. I valgkampen for syv år siden spilte Romney mye på verdier, men han var langt mer finstemt enn bulldoseren Trump. Han er tydelig irritert over hvordan Trump misbruker verdiargumentene.

Den ferske senatoren har gått ut mot Trump tidligere. Nå forsterker han kritikken gjennom en kronikk i Washington Post. Romney gir uttrykk for at Trump er personlig uegnet til å sitte i Det hvite hus.

«Når nasjonen er så splittet, bitter og sint, er presidentens personlige lederegenskaper uunnværlige. Og på dette punktet er den sittende presidentens mangler mest åpenbare», skriver han.

Ikke uventet slår Trump tilbake mot «taperen» Romney. «Seierherrens språk» faller helt naturlig for Trump. Feiden mellom Trump og Romney gir et varsel om at det kommer til å bli en fæl valgkamp. Nok en gang skal troende i mange land fortvile over måten Trump drar kristne verdier ned i søla.

Mormonerne har ikke alltid vært sett på som religiøst stuerene. Mitt Romney skal ha ros for at han våger å stå opp og si fra. Den politiske verdikrigen i USA er virkelig det som kan kalles falske nyheter.

Mer fra Dagsavisen