Kommentar

Dus med Fox News

Med bevæpnede sikkerhetsfolk jagende hakk i hæl, løp den høyrevridde, svært kontroversielle toppredaktøren og jeg sammen ned mot T-banen under Fox News’ hovedkvarter.

Mens det demokratiske partiet har startet primærvalgene for å finne en presidentkandidat som skal kjempe mot Donald Trump, kom jeg til å tenke å på en helt spesiell dag i New York og på John Moody.

I rundt 20 år, fram til 2018, var han mediemogulen Rupert Murdochs høyre hånd, «executive editor» og sentral for Fox News’ ideologiske retning.

Valgnatta i 2016 satt Moody sammen med den nå 88 år gamle Fox News-eieren Murdoch.

De hadde lenge følt på seg at det kunne skje noe spesielt når USA skulle velge ny president. Murdoch hadde tidligere hatt samme følelse for både Maggie Thatcher og Tony Blair.

Han svingte avisene sine i Storbritannia fra høyre til venstre etter hvor han følte at folkeengasjementet lå, og fikk ofte rett.

Ett år senere satt jeg vegg i vegg med Murdochs kontor og ansikt til ansikt med Moody i en intens politisk samtale over lunsj. Jeg forsøkte å finne ut hvordan Donald Trump faktisk hadde klart å vinne valget. Det startet med en epost sendt på innfall et par dager tidligere. Kunne Fox News-sjefen tenke seg å forklare en sosialdemokratisk redaktør fra lille Norge?

Det kunne han.

Moody viste seg å dele rausere av sine politiske og strategiske tanker enn de fleste redaktører jeg har møtt, og det gjorde inntrykk da han fortalte om byen han kommer fra, Pittsburgh, med arbeidsledige stålverksarbeidere.

Jeg tok meg i å tenke at vi kanskje deler engasjementet for arbeider- og middelklassen, selv om vi tror på vidt forskjellige løsninger.

Plutselig hadde vi snakket så lenge at jeg var sent ute til neste møte.

Moody dro meg med forbi sikkerhetsvaktene og rett inn i nyhetsstudioet der det var livesending foran millioner av seere (jeg måtte jo få en titt!) og deretter i fullt firsprang gjennom dører og ganger som avslørte en bakvei direkte til T-banen under jorden.

Tungt bevæpnede sikkerhetsfolk halset etter oss. Idet han vinket farvel med hånden nærmest inne i T-bane-vognen, sto jeg heseblesende igjen og tenkte på at jeg jaggu var blitt på fornavn med en av høyremedienes mest kontroversielle ledere, noe sikkert noen vil synes jeg burde holde tett om.

Men jeg hadde også oppnådd det jeg kom for, og hadde lært at han mener den amerikanske venstresiden normalt sett er mer elitistiske og mindre opptatt av vanlige arbeidsfolk enn den norske høyresiden, og således ikke burde ha vært noen som den norske venstresiden sympatiserer med.

Og at Bernie Sanders er et hederlig unntak, som faktisk kunne slått Trump i 2016. Nå gjenstår det å se om 78-årige Bernie får sjansen i 2020.

God fredag!

Mer fra Dagsavisen