Du må ha vært der førr å kuinn forstå

God fredag: Denne nordlendingen har aldri følt seg så langt unna egen landsdel som da han gikk om bord i et Widerøe-fly i Tromsø en beinkald desemberdag.

Flyet skulle til Lakselv, der jeg skulle holde foredrag for noen av Finnmarks aviser. Jeg var den eneste om bord i flyet med dress, la vinterjakken opp i bagasjehyllen og tok fram min bærbare pc for å kunne jobbe litt på flyet.

Da fnøs det bak meg. «Æ trur herren bør beholde jakken på». Jeg så meg rundt. Folk satt i jakker og med skjerf. En annen fyr så på meg. Med hele sitt kroppsspråk konstaterte han at jeg måtte være en komplett idiot søring. «Haha, skal du skrive på den der? Lykke til!».

Da vi noe senere, ferdigristet og kalde, landet i Lakselv under værforhold som jeg sjelden eller aldri har opplevd i Oslo, hadde jeg for lengst tatt på meg jakka, pakket meg inn i skjerf og pakket ned pc-en.

Jeg hadde også forsøkt meg på å snakke med mine medpassasjerer på min Bodø-dialekt. Vel fremme i Lakselv fikk jeg et slags forsøk på forsonende hilsen: «Du har beholdt mye av dialekten din, altså, men det andre tror jeg du må ha glemt».

Historien kom tilbake til meg da nyheten tidligere i uka ble sluppet om at Widerøe legger ned tusenvis av flyruter. En knyttneve mot Nord-Norge, konstaterte VG-kommentator Tone Sofie Aglen, og skrev: «De som får skylda, er storsamfunnet og politikerne i Oslo». «Som å ta bort T-banen i Oslo», uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til samme avis.

I så fall bør det gjøres oppmerksom på at folk tross alt kan gå mellom t-bane-stoppene i Oslo, mens det ifølge Google Maps vil ta et sted mellom 18,5 og 21 timer i effektiv kjøring for å ta seg fra min mors barndomshjem på ei øy utenfor Sandnessjøen til min stefars barndomshjem i Vadsø.

Derfor er det forståelig at det oppleves dramatisk for Nord-Norge når Widerøe reduserer den eneste sikre transporten man har på mange ruter i landsdelen. Irritasjonen er fra før stor for at jernbanen stopper i Bodø, bussene aldri går, at ambulansefly har stått på bakken, veiene er dårlige, fergene dyre og de lokale flybillettene ofte koster mer enn det Oslo-folk betaler for å fly til New York. Nordlendingene lurer på om vi andre ikke helt skjønner hvordan de har det i en landsdel som er helt sentral for Norge på så mange måter, fiske og naturressurser, forsvar og sikkerhet, for å nevne noe.

«Du må ha vært der førr å kuinn forstå», skriver den nordnorske trubaduren Terje Nilsen i en hyllest til sandstranda Mjelle. Det samme kan vel sies når nordavinden igjen blåser i stormkast mot søringer, selv om det er Bodø-baserte Widerøe som har gjort kuttene.

God fredag!