«Dommer’n er homo»

Jeg er gammel nok til å huske at sitatet i tittelen var altfor vanlig å høre fra en fotballtribune.

Det fikk pågå altfor lenge og det har antakelig vært medvirkende til at homofobien har fått leve i et miljø der det helt ulogisk nok ikke har vært noen toppspillere som har stått fram som åpent homofile.

«Jeg vil ikke at dette skal vinkles som at jeg står fram som homofil. For meg har det alltid vært en helt naturlig del av livet», sa Tom Harald Hagen til avisa Glåmdalen mandag. Hans ønske nådde ikke fram. Dessverre var det så oppsiktsvekkende at nyheten spredte seg i alle nettaviser. Endelig en åpen homo i toppfotballen!

Siden har han vært overøst av ros og positive meldinger og saken ble forsterket av at nettopp han dømte kampen mellom Vålerenga og Kristiansund søndag kveld der Flamur Kastrati ropte sitt «jævla soper» til VIF-trener Dag-Eilev Fagermo. Hagen hørte ikke utsagnet da det skjedde, men måtte etterhvert inn å roe gemyttene.

Les også: Toppdommer står fram som homofil – dømte kampen med Kastrati-episoden

Hendelsene viser hvor langt bak fotballen har vært mange andre samfunnsområder. Den maskuline fotballen vel å merke. På kvinnesiden har det vært en helt annen åpenhet og det vekker ingen oppsikt at en kvinnespiller står fram som homofil.

Dette handler om inngrodde kulturelle forskjeller og om en manglende vilje fra toppen til å endre bildet. Nei, man skal ikke presse noen til å stå fram mot sin vilje. Men at ingen har gjort det bare bekrefter at utsagnet til Kastrati har fortsatt å leve som en del av fotballsjargongen, uavhengig av om man skjønner hva det betyr eller ikke.

Det eneste vi har sett er regnbuefargede hjørneflagg og andre små og store politisk korrekte markeringer. Tom Harald Hagen har aldri hatt noe behov for å skjule sin legning, men han har heller ikke fortalt om det offentlig fordi han ikke har ønsket fokus på seg selv.

«Dommer’n er homo» har endelig fått en ny dimensjon. Takk, Hagen!