Debatt

Det kongelige norske Miljøparti

Framtida ser ganske mørk ut for jordkloden. Men for MDG er den lys.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

FORNEBU (Dagsavisen): Årets siste og niende landsmøte er i gang. Det passer bra at det er Miljøpartiet de Grønne som avslutter 2019-sesongen.

Venstre åpnet på bortebane med et redusert og slitent lag på Hell i mars. Arbeiderpartiet skiftet taktikk fra defensiv stil med upresise langpasninger til offensiv scoringshissighet og gikk imot boring i Vesterålen, Lofoten og Senja. Senterpartiet spilte uavgjort mot seg selv i en idrettshall på Hamar da de forsøkte å drible bort en konflikt om olje og klima. Frp har scoret et spektakulært selvmål på klimafornektelse og bompengemotstand, og Høyre har som vanlig sittet oppe på VIP-tribunen og sett på.

Miljø og klima har vært på dagsorden mye og ofte i 2019. En svensk tenåringsjente som en sensommerdag i fjor lot være å gå på skolen, og i stedet satte seg ned foran Riksdagen, har en stor del av æren for det. Greta Thunberg har hatt enorm gjennomslagskraft.

Samtidig som MDG åpnet sitt landsmøte fredag, demonstrerte tusenvis av ungdommer verden over i nok en klimastreik. Statsminister Erna Solberg sa i sin tale til streikerne utenfor Stortinget at hun «forstår godt at mange av dere er utålmodige og frustrerte». Det er hyggelig av henne, det. Men det er ikke forståelse ungdommene streiker for. Det er handling og politiske tiltak som står i forhold til den dramatiske krisen verden befinner seg i. Det får de ikke av Solberg.

De som forsøker å belære elevene om at det er fint at de er engasjerte, men at det blir feil å skolestreike når det nettopp er kunnskap og skolegang som kan bringe dem og verden framover, avslører at de ikke har forstått kjernebudskapet: «Hvorfor skal vi bry oss om framtida vår, når dere ikke gjør det?»

Som seg hør og bør ved sesongslutt, skal det deles ut en kongepokal. I år sto kronprins Haakon for overrekkelsen. I et intervju med tyske Der Spiegel tidligere denne uka, sa han: «Når vi ser tilbake, vil det kanskje slå oss som et historisk øyeblikk – et øyeblikk der det ble mulig å starte endringen som lenge har vært nødvendig. Skoleelevene sier at vi ikke har gjort nok for å beskytte Jorda. De har rett, åpenbart», sa han om Thunberg og skolestreikene. Kronprinsen mener også at det grønne skiftet skulle ha skjedd mye tidligere: «Det ville ha vært bedre for verden».

Uansett om man er republikaner eller monarkist, skal man være bra tonedøv for ikke å oppfatte betydningen av dette. Når kronprinsen fronter klimasaken, sier han også at det ikke er et politisk, men et eksistensielt spørsmål. En trussel vi må bekjempe. Motstandskampen mot den er like naturlig å engasjere seg i for kongehuset som kampen mot nazismen var det under andre verdenskrig.

MDG har altså både ungdommene, tidsånden og kongehuset med seg. Det er et ganske sterkt lag. Likevel har flere kommentatorer undret seg over at det er lite framgang å spore på meningsmålingene. Men det er mulig å få øye på en forklaring mellom de veganske wrapene og den økologiske smoothien på landsmøtehotellet. Delegatene som har reist til den nedlagte flyplassen Fornebu med kollektivtrafikk, elbiler eller sykler, framstår som slående apolitiske i andre saker enn klima og miljø. MDG vil ikke velge side. De vil være en tredje, grønn vei – verken røde eller blå. Litt sånn som kronprinsen.

Tommy Reinås er et levende bilde på dette. MDG-politikeren er fylkestingsrepresentant i Trøndelag med Ap, Sp, SV og KrF. Men han er også kommunestyrerepresentant i Stjørdal med Høyre, Frp, Sp og KrF. På fylkesnivå er det framgang. I kommunen går det trått. Der er MDG under to prosent. Reinås mener MDG må velge side og si at de er et sentrum-venstre-parti. At de må peke på Ap foran neste stortingsvalg.

I Oslo er MDG suksesspartiet i det rødgrønne byrådet. De ligger rundt ti prosent på målingene. Nesten hver tredje MDG-velger her i landet bor i Oslo. Det bør partiet ta som en stor tillitserklæring. Når MDG får så tydelig belønning etter fire år ved makten – med mye støy og kontroverser – viser det at de mobiliserer ikke bare motstandere, men også tilhengere. Folk liker det de ser. Og det de ser, er også et MDG som har valgt side, og som går til valg på fortsatt rødgrønt styre sammen med SV og Ap. Velgerprofilen til MDG viser at de hører hjemme på venstresiden. Det bør partiet ta konsekvensen av.

Da landsmøtet åpnet, gikk døra bakerst i salen opp. Inn kom et tog av klimastreikende ungdommer, rett fra regnværet i Oslos sentrum. Penelope Lea holdt en appell som feide samtlige av landsmøtesesongens partiledertaler rett av banen.

«Erna må gå!» ropte ungdommene. Delegatene klappet. Her møter ungdommene voksne som faktisk gjør det de krever. Men det gjenstår å se om også MDG kommer til å si «Erna må gå».

Mer fra: Debatt