Kommentar

Derfor er moderne portforbud i sosiale medier en dårlig idé

Stoppes muligheten til en åpen, digital samtale mellom frie mennesker, er det i praksis en moderne form for portforbud.

Da jeg for noen dager siden lå i min seng på et hotellrom på Alexanderplatz i Berlin, tenkte jeg på hvordan det var den gang alle rom i det samme hotellet var overvåket av Stasi.

Da kunne myndighetene når som helst innføre portforbud, og ytringsfrihet var noe de bare hadde på andre siden av Berlin-muren.

Samtidig leste jeg gjennom mailer og ukas møtekalender. I den sto det at jeg som styreleder i Norsk Presseforbund skulle følge generalsekretæren i et møte på Statsministerens kontor. Etter terrorangrepet i Christchurch har statsledere i en rekke land gått sammen om «Christchurch Call», en felles erklæring der man ønsker å bringe sammen land og teknologiselskaper i et forsøk på å stoppe muligheten til å bruke sosiale medier til å promotere terrorisme og voldelig ekstremisme.

Inne på rommene i det som i dag er det gigantiske Park Inn-hotellet på Alexanderplatz, ble gjestene fram til 1989 overvåket og avlyttet av DDR-regimets hemmelige politi. Men da man fra vinduene i det 41 etasjer høye hotellet kunne observere et sted mellom en halv og en million demonstrere mot regimet, var det lite selv Stasi kunne gjøre.

Fem dager senere falt Berlin-muren.

Inspirert av historiske omgivelser i Tysklands hovedstad, noterte jeg meg tre argumenter rundt statsledernes initiativ overfor medie- og teknologibransjen:

1. Vi har verdens frieste presse i Norge og Vær Varsom-plakaten gjør at våre etablerte medier er forsiktige med å rapportere udokumenterte rykter og spekulasjoner. Her er det langt mer å frykte både fra utenlandske medier og våre egne «alternative medier».

2. Statsminister Erna Solberg vet at om alle forholder seg til medier som respekterer og forstår innholdet i Vær Varsom-plakaten, har norske myndigheter lite å bekymre seg for. På samme måte kan man si at frie medier har lite å frykte om alle myndigheter og statsledere var som dem vi har i Norge, men sånn er det dessverre ikke. Derfor må det på prinsipielt grunnlag advares mot generell sensur eller stenging av sosiale medier i krisesituasjoner. Stoppes muligheten til en åpen, digital samtale mellom frie mennesker, er det i praksis en moderne form for portforbud.

3. Ulovlige ytringer, hatpropaganda eller terrorister som livesender drap og terror, dreier seg ikke om ytringsfrihet og skal i de enkelte tilfeller straffeforfølges.

Likevel må man ikke glemme at det en gang var bare noen meter med mur i Berlin mellom det som ville vært vidt forskjellige tolkninger av innholdet i «Christchurch Call».

God fredag!

Mer fra Dagsavisen