Da Lagerbäck kastet ut Zlatan

Lars Lagerbäck har opplevd heftige konflikter med landslagsspillere før. Men dagens konflikt er på et annet nivå.

«Etter 30 år i internasjonal fotball har jeg aldri opplevd at spillere har gått over grensen på denne måten». Det er Lars Lagerbäck som snakker og sitatet er hentet fra NFFs pressemelding torsdag.

Dette er mannen som har levd med Zlatan Ibrahimovics mildt sagt kreative krumspring og som Lagerbäck selv kastet ut fra landslaget etter et regelbrudd foran en privatlandskamp mot Liechtenstein for fjorten år siden. Zlatan sa nei takk senere da Lagerbäck ba ham komme tilbake. Men til EM i 2008 var stridsøksen begravet og Zlatan var tilbake i Lagerbäcks gjeng der han blant annet også måtte håndtere konflikten mellom Zlatan og Fredrik Ljungberg, to egoer som slo gnister hvis de måtte samarbeide. Og det bør man på et landslag.

Nå er det Alexander Sørloth som er blitt Lagerbäcks norske Zlatan, så langt mest i verbal form. Men det var første gang Lagerbäck hadde hørt at både han selv og assistenttreneren var udugelige fra en spiller.

Les også: Lagerbäck om Sørloth-saken: – Aldri opplevd noe lignende

Kapteinsteamet støtter Lagerbäck og torsdagens høyst uvanlige pressemelding fra Norges Fotballforbund var helt nødvendig for å komme videre med denne spillergruppa. Det var en situasjon som eskalerte og der både Sørloth og Lagerbäck sa ting de angret på. Det har skjedd før og vil skje igjen.

Det er en klassisk regel i all lagidrett at det som sies i garderoben, forblir i garderoben. Det gjelder også interne evalueringsmøter. Det positive her er jo at det har gnistret internt etter 1–2 tapet for Serbia. At innholdet fra møtene det har lekket ut til VG opprører blant andre kapteinsteamet og nå skal Alexander Sørloth ha bedt om unnskyldning både til spillere og landslagsledelse.

Det er et unikt spill vi er bitt vitne til og veldig sjelden på dette nivået. Henning Berg og Erik Myklands bytur under VM i 1998 og John Carew og John Arne Riise slåsskamp i spillerbussen i 2003 har vært landslagets heftigste utenomsportslige sprell siden Odd Iversen ble utestengt et halvt år fra landslaget i 1969 (i en periode det ikke ble spilt landskamper!) Han kom ikke tilbake før i 1976, da som VIF-spiller.....

Les også: Kapteinene stiller seg bak Lagerbäck – varsler oppvask etter lekkasjer

Men nå handlet det om grunnleggende kritikk mot landslagsledelsens kunnskap og lederstil, og da beveger vi oss på et annet nivå. Og det er grunnen til at Lagerbäck gjorde noe så sjelden som å gå ut med sin versjon av hva som hadde skjedd på et internt møte.

I november samles landslaget igjen og samlingen vil starte med en opprydding og klargjøring. Blir Alexander Sørloth tatt u?  Det håper vi, for han har spisskvaliteter landslaget trenger og hele miljøet har behov for å legge dette bak seg.

Zlatan Ibrahimovic var stort sett enig med Lars Lagerbäck i fotballfaglige spørsmål, nå skyter han fra hofta mot dagens svenske landslagssjef Janne Andersson. Det Zlatan kritiserte Lagerbäck for i 2006 var at han brukte «vi» i stedet for «jeg» da han fikk beskjeden om at han var utestengt fra troppen etter en bytur. Zlatan syntes det var feigt, forteller han i boka «Jeg er Zatan».

Det var Lagerbäck som kastet ham ut, ikke ledergruppa. For han anså Lagerbäck som sjefen. Det er han nå også, enn så lenge. Inntil Ståle Solbakken (?) overtar.

PS. Lars Lagerbäck var svensk landslagssjef fra 2000 til 2009 og ga Zlatan Ibrahimovic debuten i 2000.

Les også: Én plass opp for Norge på siste Fifa-ranking