City får United på besøk: Mer enn en fotballkamp

Den bråkete naboen inviterer til derby.

Så skal igjen den røde og blå delen av Manchester gjøre opp. To av Englands mektigste møtes til dyst lørdag kveld. Vi skal ikke lenger tilbake enn 17 år og Manchester City var ute av det gode selskap. Men også nedover i systemet hadde klubben enorm støtte i byen. Selv på lavere nivå var det smekkfullt på Maine Road. Fansen sviktet ikke klubben i sine hjerter. Samtidig var naboen og den søkkrike rivalen Manchester United på sitt aller beste. Det var vrient å svelge for de lyseblå i byen.

I 1999 vant United the Treble og dagens United-manager Ole Gunnar Solskjær hadde en tå med i spillet der. City virket enormt langt unna hva klubben siden skulle bli. I 2002 rykket klubben opp til Premier League enda en gang etter en kort visitt to sesonger før. Siden har de klatret og er nå umulig å komme utenom når man snakker om topplagene i Premier League. Men slik har det altså ikke alltid vært.

Fortsatt svir nemlig ordene fra Alex Ferguson i 2009, etter en sen scoring av Michael Owen mot City: «Noen ganger har man en støyende nabo. Du kan ikke gjøre noe med det. De vil alltid være bråkete. Du må bare fortsette livet som før, slå på TV-en og skru opp lyden litt», sa han etter matchen. Mange City-supportere følte det var å gå for langt.

Fredag var så Solskjær på pressekonferanse før møtet med Pep og hans menn. På spørsmål om hva han tenker om kampen og om den betyr mer enn andre var svaret; «Vi møter dem i hvert fall årlig nå». Selvsagt et lite stikk til City; da Solskjær spilte i klubben tok det flere år før han fikk spille et derby. Hans første var i 2001.

«Det tok mange år før jeg spilte et Manchester-derby selv. Det har endret seg», la han til og mente samtidig at dette er en helt vanlig kamp. At Solskjær sier det bare er en helt vanlig kamp, er noe han må si. Men det blir ikke sant av den grunn.

Det er muligens et gunstig tidspunkt for Solskjær å ta Peps skalp. City er i poengnød og de ser Liverpool dra av gårde med seriegullet. Det er allerede 11 poeng opp. 14 virker som håpløst mye. United har fortsatt en liten drøm om å kapre en av de forjettede plassene på topp fire, men da haster det med å ta poeng. To tog går straks, men enn så lenge ser det ut som at både Pep og Solskjær står igjen på perrongen.