Kommentar

Blåere himmel over Jensen

Fortsatt solid rødgrønt flertall.

Poll of polls har beregnet gjennomsnittet av meningsmålingene før og etter at Frp brøt ut av regjeringen mandag 20. januar. Gjennomsnittet av seks målinger før bruddet ga Frp en oppslutning på 10,6 prosent.

Snittet av de fem målingene som er offentliggjort etter bruddet, viser at Frp har gått kraftig fram til 15,3 prosent. Frps «morn’a Erna» er så langt en velgersuksess.

Siv Jensens parti er tilbake på valgresultatet fra 2017.

Høyre har tapt velgere på regjeringsskiftet. Statsminister Erna Solbergs parti har falt fra 21,3 til 19,6 prosent. Høyre ligger dermed langt under valgresultatet på 25 prosent.

Det er åpenbart at partiet er blitt straffet for at statsministeren ikke har klart å holde regjeringsflokken samlet. Solbergs flertallsregjering varte bare i ett år.

Den nye regjeringen har ikke ført Venstre og KrF over sperregrensen på 4 prosent. Venstre ligger med 2,8 prosent. KrF har gått litt fram fra 3,3 til 3,8 prosent.

Frps opptur har gått hardt ut over Sp. Partiet faller tungt fra 17,2 før Siv Jensens farvel med regjeringen, til 14,2 prosent i snitt på de siste målingene.

Historisk sett er det et sterkt tall for Sp. Men partiets klatring mot 20-tallet kan være over. Protestvelgerne som i fjor strømmet til Sp i bøtter og spann, kan ha vendt tilbake til Frp, protestvelgernes førstevalg i mange år.

Tap av protestvelgere er ikke hele forklaringen på Sps nedtur. Partiet har tidligere også forsynt seg grovt av Aps velgere. Det kan det nå ha blitt satt en stopper for.

Jonas Gahr Støres parti er på sakte glid oppover. Ap går opp fra 25,2 til 25,7 prosent. Støre har startet året bedre enn han avsluttet fjoråret.

Snittallet for Ap i desember var 23,2 prosent. SV er litt ned til 6,9 prosent. Samme vei går det med MDG som får 4,4 prosent. Rødt går litt opp til 4,7 prosent.

Regjeringens sammenbrudd styrker Støres statsministerkandidatur. Han kan gå til valg med støtte fra en samlet venstreside. De siste målingene gir den rødgrønne siden 101 representanter.

Statsminister Solberg går ut i valgkampen med en sprikende og betydelig svekket borgerlig side. Til sammen har de borgerlige partiene 68 mandater på målingene. Det trengs 85 mandater for flertall på Stortinget.

Regjeringsskiftet har fått fart på politikken og skapt større usikkerhet om valgutfallet neste år.

Men så langt har det ikke forandret maktbalansen mellom blokkene.

Den rødgrønne blokken har et solid overtak. Det må mer til for en borgerlig valgseier enn at Siv Jensen har brutt seg ut av fengselet. Siv Jensen ser en blåere himmel. Det er ikke sikkert at det vil vare veldig lenge. Protestvelgere er ikke til å stole på.

Det gjelder for Frp som for Sp. Hvis ikke Frp lever opp til deres forventninger, hopper de over til et annet parti. Himmelen kan bli like grå som regjeringsoppholdet var for Siv Jensen.

Parlamentarisk leder Siv Jensen må ha skuffet sine tilhengere under erklæringsdebatten i Stortinget torsdag. Nestleder Sylvi Listhaug har riktig nok sagt at Frp ikke vil opptre som en bølle i Stortinget.

Men det er et langt stykke mellom en bølle og den pusekatten Siv Jensen framsto som.

Hun argumenterte i stortingsdebatten som om hun fortsatt var finansminister. Hun forsikret statsministeren om at Frp ville stemme mot alle de nye forslagene som Ap, SV og Sp har lagt fram, selv om Frp er enig i noen av dem.

Frp-lederen legger tydeligvis ikke med det første opp til et hardkjør mot sine tidligere regjeringskolleger. Hvis Frp støtter statsbudsjettet til høsten, sikrer hun antakelig regjeringens liv fram til stortingsvalget.

Mer lojal til regjeringen er det ikke mulig å være for en som tar mål av seg å være opposisjonens førstedame.

Fortsetter Siv Jensen å ta pent på regjeringen samtidig som hun begraver Frps mest kjente protestsaker, må hun ikke bli overrasket hvis partiets oppslutning faller ned på 10-tallet på meningsmålingene, og at Sp igjen begynner å stige opp mot 20-tallet.

Mer fra Dagsavisen