Sport

Alle managere får sparken

En manager kan miste to ting; hodet og jobben.

Tap og vinn med samme sinn, er det visst et ordtak som går. Men hva betyr det egentlig? Og hva i all verden er vitsen med det?

Det er ikke noe nobelt i toppidrett. Utøvere jukser over en lav sko. Doping for eksempel. Retningsendrende skøytetak i langrenn. Og ikke minst filming i fotballen. Ja, og påvirkning av omgivelsene. Som i at det ikke skal være greit å løpe opp til dommeren, skjelle han ut, veive med hendene og kreve straffe eller kort.

Jeg synes egentlig det må være greit jeg. Å være uenig med dommeren hører med til spillet og alle vil jo vinne.

Les også: «Sander Berges valg om å gå til Sheffield United kan være en genistrek»

Managere har et utsatt yrke. Så godt som alle sammen får sparken. Det er et enormt press på resultater og omgivelsene ser mer enn gjerne en manager på glattisen. Særlig om han leder en storklubb. Det er klart et tap svir.

Jobben kan være mistet på mandag, etter 0–2 på lørdag. Det er klart det er frustrerende. Jeg forstår godt at Mourinho er gretten i intervjusonen etter en kamp. Det som ikke er greit er å finne på unnskyldninger.

Som da Solskjær etter 1–1 borte mot Brugge i Europaligaen skyldte på ballen og en dårlig bane. Det er likt for begge lag og ikke noe å snakke om i etterkant.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Å gå løs på egne spillere, det er heller ikke veldig stilig. Slik Mourinho gjorde mot Luke Shaw i Manchester United for eksempel.

Det er ikke lett å dra lasset sammen som et lag, om en av spillerne skal få skylda. Det virker som han har lært av det og skryter av spillerne i Spurs, nesten uansett. Ja, Mourinho altså.

Les også: «Dette er tiårets Premier League-lag»

Å skjelle ut fansen er også ganske så ufint. Der synder en del spillere, men også noen managere. Fansen betaler i prinsippet lønna til både spillere og managere.

De får bare svelge at fansen er litt ufine og bite i seg sine reaksjoner. Om du får millioner av oss i uka, så får du tåle at vi viser vår misnøye.

Les kommentar: Gigantlønningene i Premier League

Hvem må ta regningen? Jo, det er oss.

Mange managere raser mot dommerne, hytter med neven, skriker og hyler. Fjerdedommeren på linja får ofte gjennomgå for det som skjer ute på banen. Men det skjer i kampens hete. Det er greit tenker jeg.

Denne sesongen har Jürgen Klopp og særlig José Mourinho utmerket seg. Jeg synes det er innenfor å vise engasjement.

En manager kan miste to ting; hodet og jobben. Og et er i grunn helt greit. Det er bare artig å se voksne menn i fyr og flamme over en ball som ikke spretter deres vei. 

Og samtidig litt gøy å se Pep Guardiola gretten når City taper. Men da kampen er over, ja da er den over.

Etter en kamp får en manager bare avfinne seg med at han må snakke med journalister og pressen. Når kampen er over, bør også surmulingen ende. Der er Jürgen Klopp i en egen klasse.

Hans lag ble filleristet av Napoli i Champions League forrige sesong. 0–3 smaker ikke særlig godt. Likevel tok Klopp seg tid til å svare saklig på alle spørsmål etter kampen.

Les også: United-fan (10) skrev brev til Jürgen Klopp: «Dere vinner for mange kamper». Så fikk gutten svar

Jürgen Klopp utviser med det en slags respekt for selve spillet fotball. Det gjorde han også her forleden. En tiåring skrev et brev der han påpekte at «Liverpool vinner altfor mye».

Gutten, som er Manchester United-supporter, ville at Klopp skulle sørge for at Liverpool tapte, så de ikke slår rekorden til Arsenal på 49 kamper på rad uten tap. «Jeg håper jeg har overtalt deg til å ikke vinne ligaen eller en eneste match igjen», skrev gutten.

Klopp tok seg tid til å svare i et langt og saklig brev. Liverpool-manageren måtte avslå guttens ønske men: «Heldigvis for deg, så har vi tapt kamper tidligere og vi vil tape kamper i framtida, fordi slik er fotballen», skrev han.

Og fortsatte: «Jeg håper at dersom vi er heldige og vinner flere kamper og kanskje noen trofeer, vil du ikke bli altfor skuffet, fordi selv om våre klubber er store rivaler, har vi også stor respekt for hverandre. For meg er det hva fotball handler om», avsluttet Klopp.

Fotball er følelser og følelser er viktig. Kanskje det aller viktigste i livet for mange.

Les også: Hvem skal ut? Brexit vil endre stallen i din favorittklubb

Mer fra Dagsavisen