Å bli satt pris på

Sesongen går mot slutten i England og ligaens beste spiller skal kåres. Men hva er vitsen med det?

I idrett handler det om å vinne, men av en eller annen grunn deles det også ut priser til utøvere. Liverpools Jordan Henderson vant kåringen til fotballjournalistene i England og han kan fort også stikke av med prisen i den gjeveste kåringen, den hvor spillerne selv stemmer over hvem de mener er best i ligaen. Men best i ligaen? Hva begrunner man det med? Den nyttigste? Den med flest mål? Taklinger? Redninger? Fotball er et lagspill og det er veldig rart, ja helt meningsløst å kåre den beste spilleren.

Les også: Stor oversikt: Kun seks fotballfrie dager før Premier League-starten i september

I idrett kåres det uansett en vinner. Løper du forteste på 100 meter blir det gull. Bruker du færrest slag på golfbanen blir det pokal. Det er hele poenget med idrett, selve konkurransen. Vi trenger ikke kåre enda en vinner da vel?

Vinneren i Premier League denne sesongen er Liverpool. Det kan ingen si noe på. De vant ligaen sju runder før slutt. Slike kåringer av beste utøver blir ofte en popularitetskonkurranse og ikke en som dreier seg om evner og resultater. Og det er ikke lett å plukke en spiller og mene at denne er best i et lagspill der alle er avhengige av hverandre.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Til nå har 41 spillere vunnet prisen siden 1973-74 sesongen. Fem spillere har fått prisen to ganger. Listen over tidligere vinnere er stjernespekket med navn som Eric Cantona, Frank Lampard, George Best, Alan Shearer, Kevin Keegan da han spilte for Southampton, Kenny Dalglish, Gareth Bale, Norman Hunter og Cristiano Ronaldo for å nevne noen. I fjor var det Virgil van Dijk som fikk flest stemmer.

Hvem som burde vinne prisen? Vrient å si, men om det må gis en pris til noen så burde det være en lagspiller. Manchester Citys Kevin De Bruyne er da en kandidat. Han kan slå Arsenal-legende Thierry Henrys rekord med 20 målgivende pasninger i løpet av en sesong. Det er selvsagt imponerende, men uten medspillere hadde det ikke vært noen å slå ballen til for De Bruyne.

Les kommentar: Fortsatt bedre før VAR

Til slutt må man spørre: Hva i alle dager skal vi med en individuell kåring i et lagspill? Beste manager? OK. Beste dommer? Det får være greit. Men beste spiller? Det er en hån mot selve spillet fotball. For uten de ti andre på banen og resten av troppen på treningsfeltet, er en enslig spiller ingen verdens ting.