Kommentar

Ski-VMs signatur: Norsk juks

Ski-VM i Trondheim ble folkefest, kroning av en skikonge og avsløring av norsk juks. Det siste blir dessverre VMs signatur.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

TRONDHEIM (Dagsavisen): Det var smertefullt for skiforbundet, arrangøren av ski-VM og Trondheims tusenvis av tilskuere da ski-VM 2025 ble avsluttet med at den norske hoppsjefen i Norges Skiforbund, Jan-Erik Aalbu, måtte svare på og innrømme norsk juks.

Det var Norges versjon av Lahti 2001 og Seefeld 2019. Nei, det var ikke helsefarlig doping, men det var juks. Doping har vi tre versjoner av: Medisinsk, økonomisk og teknisk. Dette er den siste. Konklusjonen av dette er at noen må gå. Og både den ferske landslagstreneren Magnus Brevig og Jan-Erik Aalbu ligger dårlig an. Det var sistnevnte som måtte svare mediene søndag ettermiddag.

Men hvor var Magnus Brevig, mannen som satt på rommet den fredagskvelden og ble avslørt for juks? Han skulle selvsagt møtt mediene, ikke sittet i bilen til Oslo. Tilliten til landslagsledelsen er helt ødelagt. Det eneste riktige som skjedde denne søndagen var at Aalbu innrømmet juks. Og det rammer ikke bare hoppsporten, men all norsk toppidrett.

At Norge fremstår som en jukser i hoppsporten, kan den ikke leve med. Å forklare skandalen med regelbrudd og ikke juks, slik Magnus Brevig gjorde etter lørdagens skandale, blir bare pinlig. Det er mulig det er underliggende forklaringer her, men vi skjønner dem ikke. Uansett svar har Norge manipulert utstyret etter en gitt tidsfrist i en sport der alle vet at det er veldig fokus på nettopp utstyret. Det spiller ingen rolle om vi er på borte- eller hjemmebane. Det er bare veldig synd for VM-arrangøren i Trondheim at dette ble et strålende mesterskaps ettermæle.

Hoppsjefen om VM-skandalen: – Vil vurdere min egen stilling

De avslørende TV-bildene fra det norske hotellrommet der jukse-syingen pågikk, er nesten like sjokkerende som bloddopingen fra VM i Seefeld i 2019. Den store forskjellen er at utøveren antakelig ikke er involvert. Vi vet ikke hva den diskvalifiserte sølvvinneren Marius Lindvik visste. Nå vil det internasjonale skiforbundet (FIS) granske saken. Det må også settes spørsmålstegn ved tidligere renn i VM.

Kanskje det er like greit at den kommende Holmenkollsøndagen ikke har hopp på programmet. Det rennet går, av nesten uforståelige årsaker, på torsdag. Der kunne gullvinner Lindvik fått sin fortjente heder også i det som en gang var hoppsportens mekka. Den hyllesten er avlyst. Men rennet skal avvikles. Og Marius Lindviks gull blir en parentes etter dette.

Therese Johaug har avsluttet karrieren med sitt tøffeste skirenn og kunne gjenforenes med datteren Kristin.

Jeg satt i skogen langs femmilstraseen og begynte på dette manuset. Det skulle handle om Johannes Høsflot Klæbos seks gull, en enorm folkefest lørdag og Therese Johaugs jakt på sitt siste bonusgull i VMs siste øvelse. Det må bli kort. Klæbos gullfest og Johaug kamp mot svenskene ble et veiskille i skihistorien. Hva kan motivere Klæbo etter dette? Neste vinter-OL er bare ett år unna. Therese Johaug sa søndag at hun har gått sitt siste skirenn. Kombinert-suksessen Jarl Magnus Riiber kunne det også vært skrevet en bok om.

Dette burde vært hovedfokus i et VM som hadde værgudene mot seg, men publikum med seg. Men enkelte lederes jakt på juks satte alt dette i skyggen. Fortjent nok. For juks må og skal avsløres. FairPlay skal være mer enn festtaler. Nå er norsk hoppsport i en omdømmekrise og noen må ta ansvaret for det. Den konklusjonen bør komme allerede mandag.

Les også: Hopptreneren svarer: – Jeg er utrolig lei meg

Les også: Tyskland vil ha Norge gransket etter hoppskandalen: – Må komme til bunns i det

Les også: VM-sjef Skinstad presset på hoppsaken: – Jeg er ikke sint

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen