Kommentar

Slik overlever du fire år med Trump

INNFALL: Min nye venn roboten kan svare på alt. Nesten, da.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette er Dagsavisens innfallspalte. Spor av satire kan forekomme.

Tidligere i denne spalten har jeg tatt til orde for at noen burde finne opp et slags avansert, høyteknologisk «Trump-filter» som siler ut det verste pjattet i nyhetssendingene. (Jeg ser for meg at Trump-innhold beepes vekk, slik man kan gjøre med grovt, upassende språk). Vi skal jo slite med denne «hva om USA overtar Gaza»-gubben i fire lange år, og hittil har han jo i gjennomsnitt kommet med minst en sinnssyk, skremmende eller latterlig uttalelse om dagen. Dette har allerede begynt å gå meg kraftig på nervene, og etter snart tre uker med daglige doser Trump-tull frykter jeg allerede for min mentale helse i 2025.

For ingen har ennå konstruert et Trump-filter som funker. (Jeg håper de jobber på). I mellomtiden har jeg søkt råd hos en annen teknologisk nyvinning, nemlig ChatGPT. Jeg stilte ganske enkelt dette spørsmålet: «Jeg irriterer meg mye over Donald Trump. Det går ut over min livskvalitet. Hva kan jeg gjøre?» Og her var ChatGPT overraskende konstruktiv og hjelpsom. «Det høres slitsomt ut å bruke så mye energi på noe du ikke har kontroll over», sa ChatGPT medfølende. «Her er noen ting du kan prøve for å redusere irritasjonen og få det bedre».

Les også: Derfor er Odd Nerdrum så kontroversiell i kunstmiljøet (+)

For det første anbefalte ChatGPT å begrense eksponeringen. «Hvis du stadig leser nyheter om Trump, kan det forsterke frustrasjonen. Prøv å skru ned nyhetskonsumet, spesielt fra kilder som fokuserer mye på ham. Ta pauser fra sosiale medier hvis det gir deg negativ energi». Videre foreslo min venn roboten at jeg burde fokusere på det jeg kan kontrollere. Jeg kunne for eksempel eventuelt «engasjere meg i saker og organisasjoner som jobber for verdiene jeg tror på», og støtte «politikere eller initiativer som står for det motsatte av det han representerer».

I tillegg burde jeg «finne sunne måter å ventilere på». Som å dele min frustrasjon med andre, skrive det ned i en dagbok, prøve meditasjon og mindfullness. «Spør deg selv: Hvor stor plass fortjener denne irritasjonen i livet ditt?», skrev roboten filosofisk. «Verden er full av både gode og dårlige ledere, og ting går i bølger. Historien viser at ingen har makten for alltid». Den minnet meg også om dette: «Politikk er midlertidig, og verden forandrer seg alltid».

Les også: Bokvåren 2025: Her er våre tips! (+)

Jeg var veldig imponert over de mange kloke ChatGPT-rådene. Plutselig følte jeg at jeg kunne spørre om absolutt alt - og roboten ville vite svaret. Jeg valgte å gjøre som VG, som denne uka spurte Jens Stoltenberg om han kanskje var «Aps nye Jesus». «Hehe, morsomt spørsmål!» lo roboten. «Jens Stoltenberg har definitivt hatt en stor rolle i norsk og internasjonal politikk, men å kalle ham Aps Jesus er kanskje å dra det litt langt».

Les også: Kjell Werner: Super-Jens skal redde en falmende Jonas til igjen å bli super

Har du sett denne? Mener Europa kan «redde» Nato: – Ikke gi Trump en grunn til å gå (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen