Kommentar

VAR-stridens paradokser

Om tre uker avgjøres fotballens mest brennbare tema. Blir det en verdig avslutning?

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Debatten om fotballdømmingen VAR (video assistant referee) i norsk fotball er den heteste siden amatørreglementet ble avviklet på slutten av 70-tallet. Nå skal den avgjøres på fotballtinget, og det første paradokset er at saken i det hele tatt kommer opp der.

Et fotballting er breddefotballens stormønstring. Der kan i teorien alle klubbene i Norge møte opp med sin ene stemme, noe de aldri har gjort. Og paradokset er at VAR-dømming ikke angår dem. For den praktiseres kun i Eliteserien for menn og i cupfinalene for begge kjønn. Hvorfor skal Fornebu Fotballklubb i 10. divisjon være med på å bestemme dette? Fordi de tilhører det såkalte fotballdemokratiet.

Toppklubbene i Norge (lagene i de to øverste divisjonene) har et vedtak om nei til VAR. Flertallet av klubbene har på sine årsmøter sagt nei. De er organisert i det som heter Norsk Toppfotball (NTF). Der har Jens Haugland overtatt som daglig leder. Neste paradoks: Han har ikke talerett på fotballtinget. Men han får lov å møte opp for å lytte. Det er hans klubber saken handler om.

Norges Fotballforbund har et styre som sier JA til VAR. De har fått innstillingen fra Norsk Toppfotball, men den veier ikke tungt nok. Dommerstanden vil ha VAR fordi det øker rettferdige avgjørelser i fotballen og det gir dem bedre beskyttelse som yrkesgruppe. Internasjonalt er VAR kommet for å bli, uansett hva Norge måtte vedta.

Det var styret i NFF som i sin tid avgjorde at VAR skulle innføres. Saken kom ikke opp på tinget. Nå er det fotballtinget som kan avvikle det. Lise Klaveness er styrets leder og hun har VAR-saken surrende i hodet døgnet rundt nå. Den siste uka har vi hørt ytterpunktene om henne fra breddefotballen. 1: Hun bør få mistillitsforslag mot seg. 2: Hun utviser ekte lederskap.

Her blir det uansett et etterspill om hvordan et demokrati fungerer. Her er det også steile fronter akkurat nå. Har supporterne for stor makt? De har i hvert fall vist en dugnadsånd basert på frivillighet og lidenskap. Den såkalte fotballfamilien har mange ansikter på den lange veien fra FIFA-president Gianni Infantino til Ibestad Idrettslag.

Nå er det mobilisering blant breddeklubbene. Det er supportermiljøet som har frontet motstanden og i fjor ble det også aksjoner på en rekke kamper. Tennisballer og fiskekaker ble kastet inn på banen og kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm ble stoppet. Hva skjer etter avgjørelsen på fotballtinget?

Kampene vil bli spilt uansett, garanterer Jens Haugland, men truer med tomme tribuner hvis tilskuerne aksjonerer. Hva truer supporterne med hvis de taper på fotballtinget? – Foreløpig ingenting, sier talsmannen for Norsk Supporterallianse, Anders Kjellevold. Men har han kontroll på medlemmene sine?

I fotball kan kampens svakeste spiller også bli kampens matchvinner. Fotball er følelser med masse paradokser. Det viser også denne VAR-debatten som mange gleder seg til snart er over.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen