Går man ned en smal trapp i bygg 10 ved Ullevål sykehus kommer man til en bunkersaktig klinikk. Her foretas det hver dag undersøkelser som potensielt kan berge det ufødte liv. Jordmødre, leger, sykepleiere og helsefagsarbeidere gjør sitt for at Norge har verdens beste fødselsomsorg. Avvik oppdages, tiltak iverksettes og oppfølging gis.
Om kort tid blir jeg tobarnsmor. Det kan jeg takke fagpersoner ved Kvinneklinikken for. Uten dem, ville vi begge risikert å miste livet når han skal komme til verden.
Jeg skulle ønske det ble en trend at flere fortalte slike historier også.
Til tross for at Norge kan vise til verdens beste fødselshjelp, er stadig flere interessert i å føde hjemme uten helsepersonell til stede. Vi vet lite om denne trenden. Men vi det at det kan føre til at liv går tapt. Aftenposten meldte torsdag at et barn døde i fjor etter en hjemmefødsel uten helsepersonell til stede. Mye er ukjent rundt dødsfallet, men Jordmorforbundet er varslet. At noe slikt har skjedd, er dypt tragisk. Og at det er økende interesse for planlagt uassistert fødsel, eller såkalt «free birth», er bekymringsfullt.
Det sier noe om tilliten til det norske helsevesenet.
Hvorfor har noen fått lavere tillit? På Instagram og i lukkede Facebook-grupper deles råd som i ytterste konsekvens kan være helsefarlige. Flere jordmødre og leger sier de ser en økende trend der gravide motsetter seg nødvendige undersøkelser basert på råd fra sosiale medier.
«Dette baserer de på råd de har fått av ufaglærte enkeltpersoner på sosiale medier, som hevder å være eksperter på fødsel og graviditet uten noen formell utdannelse. Kvinner blir skremt til å tro at fødselsomsorgen i Norge ikke er trygg, og det skremmer oss», uttalte Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF til VG nylig.
I tillegg skriver mediene om dramatiske fødsler – kanskje i noen tilfeller uten å nyansere bildet med at det som oftest går bra.
Les også: Når det offentlige blør til det private, er det fellesskapet som sitter igjen med svarteper
Mye gikk galt under pandemien. En rekke kvinner måtte føde alene uten partner til stede. Det er selvsagt traumatisk. Dagsavisen har i artikkelserien «Når minuttene teller» fortalt historier om hvor galt en fødsel kan gå når nærmeste fødetilbud er stengt. Kvinner har også fortalt om hvordan det oppleves å bli undersøkt uten tilstrekkelig informasjon og samtykke. Fødeavdelingene har måttet kutte til beinet. Bemanningen er for lav. Så klart kan det gå utover de fødende.
Skrekkhistoriene er etter hvert blitt mange. Konsekvensene kan bli fatale. Spesielt om det resulterer i at flere planlegger å føde uten helsehjelp til stede eller motsetter seg nødvendig helsehjelp under en fødsel. Manglende tillit og trygghet kan også gjøre selve fødselen vanskeligere.
Å planlegge å føde uten helsehjelp er helt lovlig. Det er kvinnens eget valg. Det ufødte barnet har ingen rettigheter. Det gjør barnelegeforeningen dypt bekymret. De påpeker at når en kvinne velger bort helsehjelp til seg selv under fødsel, velger hun også bort helsehjelp til sitt nyfødte barn.
«En av de farligste dagene i livet er dagen vi blir født», sier Fride Bysveen Lier til VG.
Hvordan hadde det gått om det ble vanlig å føde uten helsepersonell til stede? For å finne svaret på dette spørsmålet må man se til land man ikke ønsker å sammenligne seg selv med som Afghanistan og Haiti. Der dør opp mot fem prosent av barna og én prosent av kvinnene i forbindelse med fødsel.
Les flere kommentarer av Kathleen Buer
Skrekkhistoriene får så klart stor oppmerksomhet, men de fleste norske kvinner føler seg tross alt trygge og ivaretatte når de føder på norske sykehus. Det er trygt å føde på norske sykehus. Det er svært sjelden at barn dør under fødsel. På 1960-tallet mistet 80 til 100 fødende kvinner barnet under fødsel om det var til termin. De siste årene har det dødd mellom ett og to barn, ifølge FHI.
At barn ikke dør under fødsel, betyr likevel ikke at fødselsomsorgen er optimal. Kutt i det offentlige helsevesenet, bemanningsutfordringer og nedskjæringer fører til et svekket fødetilbud. Jordmødre kan få dårligere tid til hver enkelt fødende om bemanningen er for lav. I noen tilfeller kan kanskje helsepersonell bli bedre på å kommunisere med kvinner i fødsel. Som i alle sektorer er det rom for forbedring. Men vi bør likevel være varsomme med å rokke ved tilliten til fødselsomsorgen i Norge. For tillit og trygghet er det viktigste en fødende kan ha.
Da min førstefødte sønn kom til verden med elektrode på hodet, nøye overvåket av en fantastisk jordmor, følte jeg meg helt trygg. Det gjorde at jeg aksepterte smerten. Jeg hadde tillit til at helsepersonellet på føden visste hva som var best.
Les også: Tvangsgiftet som 13-åring: – Jeg var jo bare et barn
Denne uken var jeg på kontroll på Ullevål igjen. Jeg ble undersøkt av jordmor og lege. De sørget for at jeg følte meg trygg og ivaretatt. Min opplevelse er at de hadde full kontroll, og det er jeg dypt takknemlig for. I den bunkersaktige kjelleren på Ullevål jobber verdens beste folk. Jeg skulle ønske det ble en trend at flere fortalte slike historier også.
Les også: Mimmi måtte kjøre fire timer med rier hvert femte minutt
Les også: Marit kjørte med blålys og morfin forbi sitt eget sykehus