Kommentar

Weng-effekten

I løpet av noen timer ble det bygget stor norsk optimisme foran ski-VM i Trondheim neste år.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er små marginer i toppidrett, og et av de lagene som har slitt tyngst i motbakke i år, er kvinnelandslaget i langrenn. Brukket rygg og sammenbrudd er ord som er brukt.

Men da Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå jagde verdenscupvinner Jessie Diggins helt til mål på søndagens langrennsfinale i Falun, ble situasjonen snudd på hodet. De slo alle de svenske, finske og tyske toppløperne, fikk troen på egne ferdigheter tilbake og fikk en enorm motivasjonsboost for å planlegge VM-sesongen. Astrid Øyre Slind ble kanskje taklet bort fra en topplassering av Frida Karlsson.

Noen timer senere ble det klart at Therese Johaug stiller på tremila i NM i Lillehammer kommende helg. Får hun tilfredsstillende svar der, er hun inne i kabalen igjen. Fra før har vi Kristine Stavås Skistad som tar seg av sprinten.

Nå er det ikke Johaug som vil pushe norsk kvinnelangrenn tilbake til gamle høyder. Hennes mulige comeback vil skje under egne forutsetninger. Og Stavås Skistad vil fortsatt stå utenfor landslaget. Det er veteranene Weng og Kalvå som har fått bekreftelsen på at de har gjort mye riktig etter massiv sportslig motgang. Derfor kom tårene hos Heidi Weng igjen etter andreplassen bak Jessie Diggins, men foran alle svenskene på deres hjemmebane.

Langrennsjentene lever og trener på en knivsegg. Det er et mysterium at sterke navn som Ingvild Flugstad Østberg, Helene Marie Fossesholm og Tiril Udnes Weng alle er satt på sidelinja. Årsakene er sammensatte, men sykdom og helseproblemer er stikkord.

Ove Feragen er medisinsk ansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund. Han har hatt fulle arbeidsdager denne sesongen. Feragen har opplevd mer luftveissykdommer enn normalt hos den jevne nordmann gjennom sin jobb som fastlege. Til NTB sier han at han tror ettervirkningene av pandemien er noe av årsakene. Det er mer smitte rundt utøverne.

Selv om gutta har dominert fullstendig internasjonal herrelangrenn skal vi ikke glemme at sykdom har vært en utfordring der også. Både Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger mistet Tour de Ski. Sistnevnte mistet også hele sesongavslutningen.

Om ett år er VM i Trondheim over. Hva ble fasiten? Ble det individuelle medaljer på Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå og Therese Johaug?

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen