Kommentar

Monsterløpet ingen trodde på

Han så 15 løpere angrep tida hans. Ingen klarte det. Henrik Kristoffersen avsluttet alpin-VM med en uvirkelig prestasjon.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Å avansere fra 16. plass til gull i slalåm er en sjelden foreteelse. Slike monsterløp er sjelden vare. Ventetida ble mer og mer uvirkelig for Henrik Kristoffersen da rett og lett ingen klarte å straffe tida hans.

I OL i Sotsji i 2016 avanserte han fra 15. plass til bronse.

I VM i Courchevel 2023 avanserte han fra 16. plass til gull.

Men han trodde sjøl han hadde ødelagt alt sammen gjennom sine svake 1. omgang. Slalåm viser også hvilke marginer som finnes i denne sporten.

Henrik Kristoffersen ble tredje nordmann som har vunnet VM-gull i slalåm og storslalåm. De to andre heter Stein Eriksen og Kjetl-Andre Aamodt. Slike oversikter har Kristoffersen kontroll på. Han vet at toppidrett på norsk handler mye om historie og nostalgi.

Men denne dagen så ut til å renne ut i snøen. For hans del. Det var Lucas Braathen, debutant rett fra sykesenga, alle snakket om foran denne 2. omgangen. Han lå på en sensasjonell 2. plass etter første kjøring. Men så kom feilen rett før slutt da han hadde VM-tittelen på gaffelen. 2. plass ble forvandlet til 22. plass. Slik er denne sporten.

Henrik Kristoffersen ble VMs siste gullvinner.

Henrik Kristoffersen har vært en omstridt figur i norsk idrett. 28-åringen står utenfor landslaget og han har vært i rettssak med Skiforbundet. Han er hovedpersonen i et familiedrevet prosjekt der hans far og manager er sentral. I så måte har han ikke nådd opp som den folkekjære norske utøveren som alle omfavner. Han går sine egne veier, og det vil han fortsette med. Og noen ganger fører det til slike prestasjoner som denne søndagen.

Bytte av skimerke er alltid kontroversielt i denne sporten og VM-gullet kom på nye ski. Det markerte han på seierspallen. Men med nasjonalsangen kom tårene. Det var tonene som beviste at det umulige var mulig.

Han sendte også en takk til den tyske treneren Bernd Brunner. Det er alltid spenning rundt hvordan løypene i slalåm settes og Kristoffersen likte det han så da løypa for 2. omgang var konstruert. Han skjønte den passet ham. Men ikke til de grader.

Det er mange øvelser og det er mange VM, men akkurat dette rennet vil bli husket av mange. Gresk-amerikaneren AJ. Ginnis har Hellas bak navnet sitt og dette var den første VM-medaljen i vintersport til en utøver fra sommerferielandet. Hellas har ti alpinanlegg. Men Ginnis har entret det globale alpinsirkuset og tok sin første verdenscupseier tidligere i vinter. Og rennet vil bli husket av Lucas Braathen som lekte med en VM-tittel 19 dager etter at han ble operert for akutt blindtarmsbetennelse.

Norge avsluttet sitt beste alpin-VM i dette årtusenet med ni medaljer, hvorav to gull. Aleksander Aamodt Kilde var en hundredel unna det tredje. Men gledeligst var frammarsjen på kvinnesiden der jentene var med i medaljekampen i alle øvelser og der Maria Therese Tviberg tok Norges første og eneste VM-gull siden 1958. Akkurat nå er det bare klimaendringene som kan bremse den norske alpin-framgangen. Men det er jo ikke bare...

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen