Kommentar

Norsk-russisk skikrasj

Norge vil ikke delta på møter i det internasjonale skiforbundet (FIS) der russiske ledere deltar. Det er til å forstå.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Den nye norske skipresidenten Tove Moe Dyrhaug har fått en historisk start i sitt nye virke. Da hun ankom Zürich denne uka til FIS-møtene der beordret hun full stans i norsk deltakelse da hun skjønte at russiske idrettsledere var på plass. Til VG sa hun det rett ut: Her er det kaos.

Det er fagmøter i de forskjellige grenene som pågår i Zürich, men den russiske delegasjonen på om lag ti representanter ledes av den kjente Putin-supporter Jelena Välbe. Hun har vært i verbal konflikt med norske ledere lenge før angrepet mot Ukraina kom 24. februar. Om tre uker skal FIS-styret diskutere om løpere fra Russland og Belarus skal få konkurrere igjen internasjonalt i vinter. Det norske svaret er et blankt nei. Vil man i såfall delta?

Utestengelsen av russisk idrett internasjonalt er ikke konsekvent og den har til nå bare handlet om utøvere. Den norske delegasjonen på om lag 30 personer var ikke informert om at russere ville delta i ledermøtene i Zürich.

– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den russiske deltakelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zürich der russiske eller belarusiske representanter er til stede, skrev Dyrhaug i en pressemelding fra Zürich onsdag kveld.

Hennes forgjenger, Erik Røste, sitter i styret i FIS der svenske Johan Eliasch har overtatt som leder. Ifølge russiske medier skulle han i møte med Jelena Välbe torsdag. Og det internasjonale skiforbundet er klare på at de ikke har utestengt russiske ledere, bare utøvere.

FIS mener at dialog er bedre enn fullt brudd. Men i den nåværende krigssituasjonen er denne dialogen både ulogisk og umusikalsk. Når russisk idrett i det store bildet er ekskludert, bør det også gjelde lederne. Tove Moe Dyrhaug har markert seg på klart og korrekt vis på sitt første internasjonale oppdrag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen