Kommentar

Takk for klar tale, Masud

Stortingspresidenten har formidlet et budskap som hele Norge står bak.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har kommet i unåde hos iranske myndigheter. Bakgrunnen er hans klare tale til forsvar for Irans modige kvinner. For to uker siden ble 22 år gamle Masha Amini arrestert av det iranske moralpolitiet fordi hun angivelig ikke hadde tildekket hodet godt nok. Amini døde i moralpolitiets varetekt. Saken har naturlig nok skapt kraftige reaksjoner verden over.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tok opp dødsfallet med Irans utenriksminister da de to møttes under FNs hovedforsamling i New York i forrige uke. Huitfeldt mener det er viktig at hendelsen etterforskes og at de som står bak blir stilt til ansvar. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fordømt iranske myndigheters brutale håndhevelse av hijab-påbudet på Twitter.

Klare meldinger på sosiale medier har en sprengkraft.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har i flere meldinger på sosiale medier gitt sin klare støtte til dem som nå har demonstrert mot iranske myndigheter. Stortingspresidenten, som for øvrig er født i Iran, har også lagt ut en video på persisk. Den har blitt spredt på nettet, blant annet av BBC.

Dette engasjementet fra Gharahkhani ble for sterk kost for Irans lederskap. Norges ambassadør i Teheran ble lørdag innkalt på teppet. Begrunnelsen skal ha vært at stortingspresidenten har blandet seg inn i interne iranske forhold. Masud Gharahkhani svarte dermed med følgende melding på Twitter: «Jeg er født i Teheran. Norge er mitt land. Hver eneste dag er jeg takknemlig for at jeg lever i et land som er bygd på demokrati, frihet, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Det er de samme verdiene unge mennesker kjemper for i Iran.»

Det kan reises spørsmål ved om stortingspresidenten gikk for langt i denne saken. Mitt svar er et rungende nei. Masud Gharahkhani har min fulle støtte. Stortingspresidenten har riktignok en spesiell rolle som nummer to rangert etter kong Harald og som våre folkevalgtes fremste representant. Han eller hun skal være en samlende kraft, både på Stortinget og i den norske befolkningen. Stortingspresidenten må derfor være forsiktig med rene partipolitiske markeringer, spesielt der det kan virke splittende.

Men i denne konkrete saken bør vi heie på en stortingspresident som tør å stå opp for alminnelige demokratiske friheter. Stortingspresidenten har formidlet et budskap som hele Norge står bak. Vi får bære over med at Norges ambassadør til Iran blir kalt inn på teppet. Det er prisen verdt.

Klare meldinger på sosiale medier har en positiv sprengkraft verden over når de, som i dette tilfellet, brukes på en klok måte. «Om mine foreldre ikke tok det valget å flykte i 1987, ville jeg ha vært en av dem som kjemper med livet i gatene», tvitret Gharahkhani søndag. Modig og forbilledlig sagt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen