Kommentar

Braut Haaland i ikke fri dressur

Erling Braut Haaland har ennå ikke signert for Manchester City. Derfor må han opptre for mediene med filter.

Erling Braut Haaland kommer inn til sin første pressekonferanse på flere måneder. Flankert av landslagssjef Ståle Solbakken (t.v.) og landslagets presseattasje  Morten Morisbak Skjønsberg.
Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

For første gang siden overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City skulle Erling Braut Haaland snakke til offentligheten mandag. Det gjorde han. Med stil. Men ikke om Manchester City. Årsak: Han er formelt ikke klar for klubben ennå. Hvorfor han ikke har signert, skulle det ikke spørres om, selv om det antakelig bare er praktiske årsaker som ligger bak. Men vi vet ikke sikkert.

Det er uvant for landslagsapparatet å ha en verdensstjerne om bord. Jo, det var selvsagt sensasjonelt og av global interesse da Martin Ødegaard som 15-åring signerte for Real Madrid. Nå er det enda hetere fordi en av verdens beste spisser, en av de mest etterspurte jobbene i verden dessverre, kommer fra Norge.

Seansen startet med en redegjørelse fra landslagssjef Ståle Solbakken, som litt ukomfortabel, slik vi oppfattet det, måtte legge noen føringer for spørsmålene til hovedpersonen. Det er han ikke vant til. Spørsmål om overgangen til Manchester City skulle ikke stilles, av respekt for den engelske klubben som selv ikke har fått presentert sin nye spiller ennå.

Del to om menneskerettighetsspørsmål og landslagets aksjoner mot VM i Qatar, var nå løftet opp til politisk nivå (i praksis fotballpresident Lise Klaveness). Men har også en sportslig begrunnelse i at Norge faktisk er slått ut av VM og skal nå spille kamper i en ny turnering. T-skjorte-aksjonen var bevisste virkemidler i VM-kvalifiseringskampene. Det er det logikk i.

Erling Braut Haaland fikk sine spørsmål, som også indirekte tangerte de forbudte områdene, og han håndterte dem helt greit. Gutten er 21 år gammel og det er ingen selvfølge at man skal kunne formulere seg skråsikkert om politiske spørsmål man ikke har fagkunnskap om. Men han sa mer enn kanskje NFF-apparatet hadde ventet om landslagets aksjoner i forbindelse med VM. Han bekreftet at han støttet alt som var gjort.

Nå blir han antakelig skjermet resten av denne samlingen, ikke minst i Beograd og Stockholm, som er de to første stoppestedene i Nations League. Norge møter Serbia i Beograd torsdag og Sverige i Solna utenfor Stockholm søndag før de spiller på Ullevaal mot Slovenia og Sverige igjen uka etter. Presseattasje Morten Morisbak Skjønsberg vil få mange henvendelser fra internasjonal presse. Han må begrunne avslagene.

Ja, det må tas forholdsregler rundt en av verdens mest etterspurte fotballspillere, ikke minst sikkerhetsmessig, men noe av skjermingen fra mediene er antakelig helt unødvendig. For som Braut Haaland selv sa: Han er ekstremt god på å fokusere på neste oppgave. Å svare høflig avvisende på en rekke spørsmål var oppgaven han taklet mandag. Torsdag spiller han fra start mot Serbia.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen