Kommentar

Krigsherrens sportslige lakeier

Kan vi ha en russisk militærkaptein i Holmenkollens femmil om en uke? Idrettens tunge symbolverdi spiller en rolle i krigen om Ukraina.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

I sportens verden handler det om vinnere og tapere, i krigens verden handler det bare om tapere. Den tidligere judoutøveren Vladimir Putin går antakelig på sitt livs nederlag. Men hvordan skal vi behandle hans lakeier?

Mange russiske utøvere har allerede tatt avstand fra krigen han har skapt. Å gå til angrep på sitt broderfolk, med tunge familiære bånd til mange russere, ryster en hel verden. Da må den symboltunge idrettsverdenen stå opp. Hvordan? Slik Tyskland ble ekskludert etter andre verdenskrig må Russland utestenges nå. Vi trenger ikke ramse opp ale idrettsarrangementene som ikke kan arrangeres i Russland lenger.

Invasjonen av Ukraina satte en definitiv strek. Vladimir Putin har vært en såkalt venn av toppidretten og har hatt rød løper inn i alle idrettsorganisasjoner han ønsker. Med Putin som frontfigur fikk Russland tildelt både vinter-OL i 2014 og fotball-VM i 2018. Vi husker hvordan blant andre Ole Einar Bjørndalen ble hentet til Moskva og Vladimir Putin for å promotere søknaden fra Sotsji.

Og russiske ledere har fått ditto viktige posisjoner inn i IOC, FIFA og andre tungvektere i internasjonal idrett. Sportsvasking er satt i system. Det største russiske oljeselskapet Gazprom har pumpet penger inn i europeiske klubber og fotballen sentralt. Russiske milliardærer har idretten som sin lekegrind. OL i Sotsji ble et foreløpig høydepunkt i russisk juks og bedrag.

Det er mange flotte russiske idrettsfolk. Mange av dem er hoderystende vitner til det som nå skjer. Men noen av dem, som den tidligere VM-dronningen fra Trondheim i 1997, Jelena Välbe, er og blir ivrige støttespillere av Putin. Nå er hun leder av det russiske skiforbundet og sitter i styret i FIS. For henne ble OL i Beijing en stormende suksess selv om Russland som nasjon formelt var utestengt. Skal vi ønske henne velkommen i Holmenkollen om en uke? Nei, det går ikke.

Aleksandr Bolsjunov er verdens beste mannlige langrennsløper. Han er forfremmet til kaptein i det russiske forsvaret etter sin suksess i skisporet. Vi vet ikke hva han synes om krigen. Hans lagvenninne, den stigende stjernen Veronika Stepanova, som nå deltar under junior-VM på Lygna, har tatt avstand fra invasjonen.

Idretten er underordnet i alle krigssituasjoner, men dens symbolverdi er likevel sterk. Som ventet vedtok Uefa fredag at finalen i Mesterligaen flyttes fra St. Petersburg til Frankrike. Og vi regner med at Fifa (der Putin-venn Gianni Infantino styrer) stryker Russland fra det kommende fotball-VM i Qatar.

Fredag er det tre uker siden Vladimir Putin satt på ærestribunen under åpningsseremonien til OL i Beijing og så kinesiske barn danse fredsdans etterfulgt av fremføringen av John Lennons «Imagine». Da som nå spør vi: Sang han med?

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen