Kommentar

Olympisk smittebingo

Hvem kommer til start? Å unngå smitte blir denne månedens viktigste OL-øvelse. Da er det store spørsmålet hvor rettferdig et OL i Beijing blir.

Heidi Weng (i midten) kom først opp alpinbakken i Val di Fiemme. Rundt henne ligger løperne strødd. Hvem kommer til start i OL?
Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Smitten øker over hele verden, den er tilsynelatende ikke veldig farlig og en positiv test kan folk flest leve med.

Men ikke toppidrettsutøvere. Se for deg at Johannes Høsflot Klæbo får en positiv test før han setter seg på charterflyet til Kina i slutten av måneden. Han har kanskje ingen symptomer. Han er ikke syk. Men kinesiske myndigheter krever fire negative tester før man slipper inn i landet. Ellers kan man gemme OL. Og nå er sprinttrener Monsen smittet....

Vi husker det skjedde med Halvor Egner Granerud under ski-VM i fjor. Men da var smittebildet helt annerledes. Nå er det forventet at nesten «alle» blir smittet før eller senere, uansett hvilke forholdsregler man tar. Det eneste sikre er at man isolerer seg totalt. Den kan ikke en OL-deltaker gjøre.

Nå får vi daglige nyheter om nye smittetilfeller i toppidretten, enten det gjelder ishockey, fotball, skiskyting eller langrenn. I USA ble det mandag satt rekord da en million mennesker ble smittet. Under Tour de Ski måtte utøverne testes hver dag, men logistikken rundt testene var høyst lemfeldig. Det ble slurvet med både datoer og navn.

Det pågår heftige diskusjoner innad i IOC (den internasjonale olympiske komité) om hvordan dette skal håndteres de kommende ukene. Hvis en utøver blir smittet, må da hele laget hans i karantene? Kina har de strengeste tiltakene i hele verden, men kan bli bedt om å justere dem under OL, i hvert fall i forhold til utøverne. Enkelte røster vil ha utsatt hele OL ett år, men kravet er ikke massivt.

Dette kan bli en olympisk smittebingo på høyeste nivå. De største OL-favorittene kan bli felt av en test som kanskje viser seg å være feil. Det øker stressnivået betydelig for dem det gjelder. Nå er det første hinderet å komme til start. OL-ilden i Beijing tennes fredag 4. februar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen