Kommentar

Politisk kaos i Sverige

Det er full politisk krise i Sverige.

Magdalena Andersson gikk onsdag av som svensk statsminister, bare timer etter at Riksdagen hadde utnevnt henne. Foto: 
Pontus Lundahl /TT / NTB
Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.
Kjell Werner

Kjell Werner

Kommentator

Sosialdemokraten Magdalena Andersson trakk seg som statsminister bare sju timer etter at hun ble valgt. Regjeringen fikk nemlig ikke vedtatt 2022-budsjettet, og Miljöpartiet trakk seg dermed ut av regjeringen. På denne bakgrunn må det formelt foretas en ny avstemning i statsministerspørsmålet. Resultatet blir trolig en ren sosialdemokratisk regjering som får et enda svakere parlamentarisk grunnlag enn det Stefan Löfven har hatt i sine sju år som statsminister.

Onsdag fikk Sverige sin første kvinnelige statsminister. Riksdagen skrev historie da sosialdemokraten Magdalena Andersson ble valgt til å etterfølge Stefan Löfven som statsminister. Andersson ble tidligere i måneden valgt som ny partileder for Socialdemokraterna, og onsdag tok hun altså over som statsminister.

Centern og Vänstern er som hund og katt i svensk politikk.

Stefan Löfven klarte ikke å bygge bro mellom Centerpartiet og Vänsterpartiet, som er søsterparti med norske SV. Også Magdalena Andersson mislyktes som brobygger ved første korsvei. Centern sørget riktignok for å «slippe fram» Andersson som statsminister, men partileder Annie Lööf gjorde det onsdag morgen klart at Centern ikke ville stemme for regjeringens 2022-budsjett. Dermed fikk de borgerlige partiene på høyre flanke vedtatt sitt budsjett.

Centern og Vänstern er som hund og katt i svensk politikk. Stefan Löfven har lent seg på Centern og dermed vært tvunget til ikke å gi Vänstern politisk innflytelse. Men på forsommeren fikk Vänstern nok og bidro til å felle Stefan Löfvens regjering. Det ble imidlertid et kort intermesso, for det var ikke bredt nok grunnlag for å slippe fram Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. Dermed fikk Löfven fortsette. Men så kastet Löfven inn håndkleet og varslet sin avgang som partileder og statsminister.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet fikk regjeringsmakten i Sverige i 2018 «takket være» en bred motvilje mot å gi de innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) innflytelse i svensk politikk. De borgerlige partiene Centern og Liberalerna sørget dermed indirekte for at Stefan Löfven ble statsminister. Men siden den gang har SD blitt stadig mer stuerene på borgerlig side, og nå er det bare Centern som holder denne skansen.

Samtidig har Vänstern kvesset kniven. Magdalena Andersson så seg dermed tvunget til å ta Vänstern inn i varmen gjennom en skriftlig avtale om samarbeid. I tillegg fikk Vänstern tirsdag gjennomslag for å gi økt bostøtte til minstepensjonistene. Denne venstredreiningen var nok det som fikk dråpen til å renne over for Centerns Annie Lööf. Dette kom på toppen av det faktum at januar-avtalen med regjeringen fra 2019 etter Centerns mening ikke lenger gjelder.

Det hører med til historien at Stefan Löfven i sommer sa han ville sette sin stilling inn på å få vedtatt regjeringens 2022-budsjett. Men denne trusselen forsvant med Löfvens avgang, og Magdalena Andersson godtar å regjere på et borgerlig budsjett. Hun begrunner dette med at helheten i budsjettet som nå er vedtatt «for det meste» er regjeringens politikk. Men Miljöpartiet fikk nok og trakk seg dermed fra regjeringen. Moderaternas Ulf Kristersson er lite lysten på å ta over når det er så kort tid igjen til valget. De borgerlige er mer interessert i å la Socialdemokraterna steke i sitt eget fett.

Spørsmålet er bare om det vil koste mer enn det smaker for Socialdemokraterna når Andersson må regjere alene på et borgerlig statsbudsjett i et valgår. Svaret får vi ved riksdagsvalget i september neste år. Men først må Magdalena Andersson «slippes fram» i en ny statsministeravstemning.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen