Kommentar

Derfor er Solskjær, Klopp og Guardiola hyklere

Det er hyklersk av topptrenerne å gråte sine krokodilletårer over skader og et tett kampprogram – når det er deres egne disposisjoner som bidrar til det, skriver sportsjournalist Pål Karstensen i denne kommentaren.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Det er lett å forstå toppmanagernes frustrasjon over et tett kampprogram og sutring over at de bare får lov til å gjøre tre bytter. Men dette er privilegerte trenere som kan benytte seg av langt bredere staller enn konkurrentenes.
Etter kampen mot Everton var Ole Gunnar Solskjær unormalt krass i sin kritikk mot kampprogrammet og at Manchester United måtte spille lørdag formiddag etter å ha spilt i Tyrkia onsdag kveld. Solskjær rettet pekefingeren mot at Premier League har gått tilbake til tre innbytter, mens store deler av Fotball-Europa har beholdt fem bytter. Solskjær fikk støtte fra Jürgen Klopp, Pep Guardiola, Frank Lampard og José Mourinho, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor topplagene gjerne skulle hatt fem bytter til rådighet.
De beste lagene spiller gjerne over 60 kamper i sesongen. Legg til landskamper og kort hviletid etter forrige sesong, så har du et drepende kampprogram. Mot Everton fikk Manchester Uniteds Luke Shaw en muskelskade som holder han ute i 4-6 uker. Dagen etter pådro Liverpools Trent Alexander-Arnold seg en muskelskade som holder ham ute til nærmere jul. Manchester Citys nederlender Nathan Aké ble muskelskadet mot Spania, og muskelskadene florerer.

Les også: Kaos rundt landskamper i Europa

Ved utgangen av oktober hadde det vært 78 muskelskader allerede denne sesongen - 42 prosent høyere enn samme tid i fjor, ifølge The Athletic. Legger du til skadene til Virgil Van Dijk, Joe Gomez og nødbackup Fabinho i midtforsvaret, så er det forståelig at Klopp og andre toppmanagere i Premier League er frustrert. Samtidig er det ingen lag som er bedre rustet til å håndtere denne type situasjoner enn topplagene.
Det er nå den faktiske bredden i stallen bør komme til sin rett. De mindre klubbene i Premier League, som ikke spiller i Europa, ville ikke gi toppklubbene den urettmessige fordelen av å bytte fem spillere hver kamp - nettopp fordi toppklubbene har bredere staller med mer kvalitet enn klubbene nedover i divisjonen. Argumentet er at toppklubbene enklere kan rullere på laget og stille omtrent like sterkt, mens de mindre klubbene må stille med det sterkeste mannskapet de har i hver kamp for å kunne være konkurransedyktige.
Men The Athletic har tall som viser at både Liverpool, Manchester City og Manchester United så langt denne sesongen ikke benytter muligheten til å bruke sine tre bytter, men i stedet velger å benytte seg av sine beste spillere i alle kampene. Det er ikke spesielt overraskende, men når du selv da klager over et tett kampprogram og at spillerne får belastningsskader, bør de rette litt av skylden mot seg selv også.

Les også: Flere Premier League-klubber jakter Ivan Näsberg (+)

Før skaden mot City, hadde Alexander-Arnold spilt 691 av 692 minutter i årets ligasesong. Han hadde spilt 262 av 270 minutter i Champions League og 183 minutter for England. Sånn er det med de beste spillerne i toppklubbene over hele linja. Når du vet dette og selv klager over et tett kampprogram, men nekter å rotere eller hvile spillere, kan du ikke etterpå sutre over at spillerne får muskelskader.

Til tross for gjentatte klager på at de ikke får lov til å bruke fem bytter, har City-sjef Pep Guardiola bare gjort 14 bytter på sine sju første kamper. Det vil si at han som regel bytter to spillere per kamp og ikke engang benytter seg av den fulle kvoten. Fra og med denne helgen vil Championship tillate fem innbyttere igjen, og presset er på Premier League fra managerne fra de seks topplagene om å gjennomføre det samme i landets øverste divisjon. I Premier League kreves det at flertall fra 14 av de 20 klubbene for en regelendring, og begge gangene har forslaget om å gjeninnføre fem byttet ble stemt ned.

Sist gang fikk forslaget elleve stemmer, mens majoriteten av de mindre klubbene stemte mot. Som i og for seg ikke er vanskelig å forstå, med tanke på at toppklubbene nylig prøvde å presse gjennom endringer som både hadde sikret toppklubbene makten til å ta slike avgjørelser på egenhånd, men som også hadde gjort det vanskeligere for de mindre klubbene å beholde plassen eller rykke opp igjen til Premier League. Det er hyklersk av topptrenerne å gråte sine krokodilletårer over skader og et tett kampprogram – når det er deres egne disposisjoner som bidrar til det.

Les også: Salah danset i brorens bryllup – mister kamper pga koronasmitte

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen