Kommentar

«Norges Monaco»

Bø kommune er i ferd med å bli Norges svar på skatteparadiset Monaco.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Formuesskatten er satt ned lokalt, og rike nordmenn blir dermed lokket til å bosette seg i den lille kommunen. Skikongen Bjørn Dæhlie og Europris-gründer Wiggo Erichsen er blant dem som har vendt nesa nordover og meldt flytting til Bø.

1. januar 2021 innfører Bø den laveste formuesskatten i landet.

Kommentar: «Bø i Vesterålen og Dæhlie har én ting felles: De hater formuesskatten»

Formuesskatten består av en liten statlig og en større kommunal del. Den nye formuesskatten vil fra årsskiftet være på 0,35 prosent, mens den i resten av landet er på 0,85 prosent. Bø kommune har valgt å halvere den kommunale delen av denne skatten, og dette trekkplasteret synes altså å virke.

I tidligere tider var det kommuner her i landet som opererte med lavere skatt enn maksimalt tillatt. Dette er heldigvis et tilbakelagt stadium.

Men det er fortsatt et smutthull igjen, som Bø nå benytter seg av. 

Formuesskatten er et tveegget sverd. Den ramme bare norske bedriftseiere, ikke utenlandske. På den annen side gir denne skatten god fordelingsprofil, og det er det viktigste. De mest formuende blir «tatt» hardest, og vi unngår å få rike nullskattytere.

Dagens Næringsliv har kartlagt syv nordmenn med formue over hundre millioner kroner som nylig har flyttet til Bø i Vesterålen. Disse hadde i fjor en likningsført formue på 2,4 milliarder kroner og vil på denne bakgrunn spare rundt 12 millioner i formuesskatt på å flytte til Bø.

Ordføreren i kommunen, Sture Pedersen (H), har håp om at redusert formuesskatt vil legge til rette for privat næringsliv og nye arbeidsplasser i en kommune som sliter med høy fraflytting.

Spørsmålet er bare om lav formuesskatt er rett medisin. Svaret er nei.

Les også: Hadia Tajik: – Høyre må føle seg rimelig avkledd nå

Lav formuesskatt fører i første rekke til at rikinger flytter til kommunen for å spare noen millioner ved kanskje bare å bo der halve året. Det er nemlig bokravet som skattemyndighetene setter.

Det blir ingen direkte næringsaktivitet og nye arbeidsplasser av skatteflyktninger. Bø kommune burde heller satt ned eiendomsskatten på næringseiendom.

Eiendomsskatt er en lokal skatt som det er opp til kommunene selv å innføre.

Den store haken ved Bø-politikken er at flere kommuner nå blir fristet til å hive seg på samme galeien. Fremskrittspartiet på Hvaler i Østfold er allerede inne på tanken. En slik skattekonkurranse er grunnleggende usolidarisk, for det vil føre til at alle landets kommuner blir tapere.

Stortinget bør derfor sørge for å endre skatteloven slik at det ikke blir mulig for kommunene å redusere sin andel av formuesskatten. Høyres Vetle Wang Soleim slår dessverre ring om kommunenes frihet på dette punktet. Et rødgrønt flertall på Stortinget etter valget neste høst bør imidlertid kjenne sin besøkelsestid. Monaco-tilstander hører ikke hjemme i Norge.

Kjell Werner

Ansvarlig redaktør i Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)